Helyi közélet

2017.08.30. 14:04

Csellengők: néhányan a család elől, nagy részük a családban „tűnik el”

Hajdú-Bihar - A legtöbbször rövid időn belül eredményre jut a hatóság, bár van, akit 15 éve keresnek.

Hajdú-Bihar - A legtöbbször rövid időn belül eredményre jut a hatóság, bár van, akit 15 éve keresnek.

Megyénkben megközelítőleg 2500 eltűnési eljárást kezdeményez a rend­őrség évente, ebből 2200-at kiskorú után kutatva; a 18 év alattiak 90 százaléka intézetből szökik meg, s még aznap vagy néhány héten belül megkerül – tudatta kérdésünkre dr. Juhász Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. A bejelentéskor gyermeket, magáról gondoskodni nem tudót, különös körülmények között eltűntet azonnal, egészséges felnőttet 24 órán belül keresni kezdenek. Ellenőrzik többek között a büntetés-végrehajtási intézeteket, kórházakat, később a bankkártya-használati helyet, időt, a mobilhívásokat, az ismerősök lakhelyét. Kilencven nap után megszűnik az eltűnési eljárás és hivatalosan is eltűntnek nyilvánítható az adott személy. A reményt nem érdemes feladni, mert körözési listán marad az eltűnt, s a bárki számára elérhető police.hu weboldalon is közzé teszik képét, adatait. A tejesdobozos kerestetés az ­alezredes szerint nem túl hatékony, mert mire a bolti hűtők polcaira kerül a fotó, többnyire megtalálják a gyerekeket.

Az eltűnéseknek leggyakrabban prózai oka van. A családból szülői szigor, a szerelmüktől való tiltás, rossz bizonyítvány miatt indulnak útnak a gyerekek, és nagyszülőnél, barátoknál húzzák meg magukat; az intézetből szökőket pedig leggyakrabban a családjuknál – ahonnan a nem megfelelő körülmények miatt emelték ki korábban a hatóságok –, vagy az utcán csavarogva találják meg a rend őrei. A felnőttek jórészt gazdasági okokból, a párkapcsolat megromlása, új pár találása okán „válnak kámforrá” a hozzátartozójuk szemében. Ritkán előfordul, hogy a bejelentettet baleset érte, ez nagyon hamar kiderül – mondta Juhász Zoltán.

Nyitottság, empátia

„Ha egy serdülő leküzdhetetlennek tűnő problémával szembesül otthon, s mindenképp el akarja hagyni a szülői házat, az utca helyett a Böszörményi út 68. szám alatti Gyermekek Átmeneti Otthonát vegye célba” – tanácsolja Farkas Ágnes, a DMJV Gyermekvédelmi Intézményének vezetője. Beszámolt róla, hogy a kilenc férőhelyes, 1,5 évre otthont nyújtó helyre ritkán térnek be ilyen történettel. A szakemberek ilyenkor felveszik a szülővel a kapcsolatot és igyekeznek hosszú távú jó megoldást találni, rendezni a konfliktust:

A hazatérőkkel nyitottnak, toleránsnak kell lenni a kapcsolat helyreállásához, jó, ha segítséget kérnek szakembertől. A családtagoknak valahogyan meg kell érteni az elszökés, eltűnés okát, majd érzékenyen reagálni a nehézségre. A szülő, aki nem észleli saját felelősségét, csak a gyerekét hibáztatja, jó eséllyel ágyaz meg egy következő szökésnek.”

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában