Helyi közélet

2017.07.17. 10:09

Lecsípnek egy részt az erdőből a nemzetközi iskola miatt

Debrecen - Több, területi szabályozást érintő kérdést tárgyalnak a városatyák.

Debrecen - Több, területi szabályozást érintő kérdést tárgyalnak a városatyák.

Lehet medencét vagy kerti tavat építeni a város érintett telektömbjében, ha Debrecen közgyűlése jóváhagyja az erről szóló előterjesztést a július 19-i ülésén. A Liget lakópark és a Balmazújvárosi úti sportáruház szomszédságában található területen a helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosulna úgy, hogy a telken belül medence helyezhető el, melynek nagysága nem haladhatja meg a fásítási kötelezettséggel terhelt terület 25 százalékát, valamint az így kieső területet legalább kétszintes növénytelepítéssel pótolni kell.

Az indokolás szerint a beépítettség mértékének megállapításakor nem volt figyelembe vehető a telken belüli fásítási kötelezettséggel terhelt terület, így a telek valós területéhez viszonyítva arányaiban kisebb a beépített rész. Az előterjesztés hangsúlyozza: a medence elhelyezése után is biztosítottak a lakóterületre vonatkozó zöldfelületi elvárások.

Lecsípnek az erdőből!

Más, építési szabályozást érintő javaslatok is a közgyűlés elé kerülnek. Így a Pallagon létrehozandó nemzetközi iskola megvalósítása érdekében a jelenlegi „különleges intézményterület” déli részén az erdőből lecsípnek egy részt (az erdőzóna egy részét közhasználatú építményi zónára, a botanikus kert funkciót oktatási funkcióra módosítják), és a beépítési paraméterek (beépítettség, telekterület és az építménymagasság) is változnak. A kieső „biológiai aktivitásérték” pótlásra egy picivel nagyobb terület mezőgazdasági tanyás felhasználása erdőre módosul.

Forrás: polgármesteri hivatal

A Balmazújvárosi út közelében a Debreceni Vízmű Ingatlanfejlesztő Kft. és egy budaörsi ingatlanfejlesztő cég „a fejlesztési elképzeléseik megvalósításához” kérték a szabályozási terv módosítását. A terület kisvárosias lakóterületként használnák (a jelenlegi kereskedelmi, szolgáltató gazdasági zóna helyett), ha a testület jóváhagyja az előterjesztést, amelynek tartalma alapján elvileg 74 darab, sorház építésére alkalmas telek alakítható ki. A közgyűlés várhatóan elfogadja a Fenntartható Városi Mobilitási Terv módosításait.

A terv elkészítése feltétele volt az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásai felhasználásának; az önkormányzat közgyűlése 2016 októberében fogadta el, majd jóváhagyás céljából benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, mely kisebb mértékű módosításokat írt elő, ám ezek a tervezet alapvető tartalmi összefüggéseit nem befolyásolják. Ez a módosított változat kerül a képviselők elé.

HBN


[related-post post_id="3542680"]

[related-post post_id="3508878"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában