Helyi közélet

2017.07.21. 11:43

De ki fogja mindezt felépíteni?

Hajdú-Bihar - A települések hamarosan százszámra keresnek majd a nyertes pályázataikra kivitelezőt. Vajon találnak?

Hajdú-Bihar - A települések hamarosan százszámra keresnek majd a nyertes pályázataikra kivitelezőt. Vajon találnak?

Megyénknek 49,62 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésére TOP-forrásból, melynek jelentős része már gazdára is talált. A polgármesterek portálunknak arról számoltak be, hogy a kezdeti örömükre némi árnyat vet az azzal kapcsolatos aggodalom, hogy vajon lesz-e ennyi munkára elegendő számú kivitelező, és ha igen, akkor mennyiért…

Az elsők között…

Muraközi István, Berettyóújfalu kormánypárti polgármestere azzal az örömteli hírrel kezdte, hogy a háziorvosi rendelő felújítása megkezdődött, és nagyon úgy tűnik, hogy az októberre tervezett átadásra már szeptemberben sor kerülhet. „Az óvodafelújításhoz is hozzá tudtunk kezdeni. Két óvodát felújítunk, egyet pedig építünk. Az előbbiek munkálatai már zajlanak, mert augusztus 23-ra, az új nevelési év kezdetére át kell adni, az újnak az építését pedig szeptemberben kezdjük. Amíg a munkák tartanak, a gyerekek a kórházi bölcsődében lesznek elhelyezve” – mondta a városvezető, hozzátéve, hogy a többi beruházással nem rohannak, ott a kiviteli tervek készülnek. Megtudtuk tőle, hogy most indul a közbeszerzési pályáztatása a Zöld város projektnek (megújul a sportcsarnok, pótolják a városi parkok zöldfelületeit, belterületi utak épülnek stb). A másik nagy falat az ipari park kivitelezése, valamint a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése. – Nagy kérdés, lesz-e elegendő építőipari kapacitás, elfogadható áron. Mi az előkészületekkel jól állunk, így ebben a tekintetben is optimisták vagyunk – vetítette előre.

Telnek a hónapok

Tóth József, Polgár DK-s polgármestere elmondása szerint náluk ott tart a folyamat, hogy megkapták a várva várt támogatói nyilatkozatot, aláírták a finanszírozási szerződést, és már az előleg lehívása is megtörtént. – Most a közbeszerzési eljárások következnek, amik (ha nincs is probléma) két-három hónapot elvisznek. Ezért az első kapavágásokra késő ősszel, vagy a jövő év elején kerülhet sor. A piactér korszerűsítése tavasszal kezdődik, a kerékpárút építése bonyolultabb, ezért az előkészítése is időigényesebb, most készülnek a kiviteli tervei – mondta. Szerinte egyébként reálisan arra lehet számítani, hogy a következő hónapokban több száz önkormányzati beruházás kiált majd kivitelező után, ezért szűk lehet az építőipari kapacitás. „A másik gond az, hogy a pályázatok elkészítése óta eltelt másfél-két év, és ma már ugyanazt a munkát drágábban vállalják a kivitelezők. Úgy tudom, hogy talán a kormány létrehoz majd egy alapot, hogy bizonyos mértékű kompenzációt kaphassanak azok a települések, amelyek nem képesek önerőből fizetni az ebből adódó plusz­költségeket. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy megnyert pályázatokat kell önkormányzatoknak kényszerűségből visszamondani” – jelezte aggályait Tóth József.

A tervezés fázisában

Balogh András, Tépe független polgármestere elújságolta, hogy az orvosi rendelőjük felújításáról már aláírták a szerződést, most készülnek a kiviteli tervek. A másik pályázattal az iskola, a polgármesteri hivatal és egy szolgálati lakás energetikai korszerűsítésére kerítenek sort 134 millió forintért. A rendelőt még idén elkezdik, a többi átcsúszik a jövő évre.

Szabó József, Monostorpályi független polgármestere három nyertes pályázatot említett. – Az intézmények tetejére napelemek kerülnek, ezt most készítjük elő, és augusztusra lesz építési engedély. A másik egy ipari parki fejlesztés, ennek nemrég sikerült kiválasztani a tervezőjét. Az már most látszik, hogy a tervezésre korábban beállított 7 millió forint több mint a duplája lesz. Szerencsére önerőből ki tudjuk fizetni a különbözetet (ha a testület úgy dönt), hogy aztán ezt a pénzt utólag megkapjuk-e valahonnan… A késedelem nem az önkormányzatokon múlt. Mi beadtuk időben a pályázatokat, onnantól kezdve csak sodródunk az árral. Tartok tőle, hogy a pályázatokban szereplő összegekből a kivitelezés sem fog kijönni. Reméljük, a döntéshozók is gondolnak erre – jelentette ki némi szkepszissel a faluvezető.

Várjuk meg az ajánlatokat!

– Mielőtt bármiféle kormányzati vagy más kompenzációs alap létrehozásáról beszélnénk, várjuk meg, hogy a közbeszerzési eljárások lezáruljanak, és konkrét árajánlatok legyenek.

Pusztán az idő múlására való hivatkozással nem feltétlenül kell egy beruházásnak jelentősen drágulnia (hiszen például a terveket akár előre is el lehetett készíttetni), de ha mégis, akkor az illetékes hatóságok nagyon alaposan meg fogják nézni, hogy indokolt-e az ajánlatban szereplő magasabb kivitelezési ár. Mint ahogy az egyes önkormányzatok önerőképességét is vizsgálni kell egy esetleges kompenzáció felmerülése kapcsán – reagált a polgármesterek felvetéseire Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában