2017.06.01. 11:26
Pirog és halászlé és készült a margitai baráti napon
Újszentmargita - Népviseletbe öltözött hölgyek kínálták a lengyel vendégek nemzeti ételét.
Újszentmargita - Népviseletbe öltözött hölgyek kínálták a lengyel vendégek nemzeti ételét.
Magyar-lengyel testvértelepülési találkozót rendezett a közelmúltban Újszentmargita és Kakolewnica, amelyek évek óta gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak. Az Európai Unió támogatásával létrejött esemény egyik legtöbb vendéget vonzó programja a magyar-lengyel gasztronómiai fesztivál volt. Értelemszerűen az újszentmargitaiak rukkoltak elő többféle étellel, hiszen ők otthon voltak, és a civil szervezetek is kivették részüket a főzésből.
A tejfölt is otthonról
A Lublintól mintegy 60 kilométerrel északra fekvő Kakolewnicából érkezett vendégek is kitettek magukért. A náluk nemzeti ételnek számító piroggal lepték meg a vendéglátókat. Mégpedig nem is akárhogyan. A leginkább a mi derelyénkhez, barátfüléhez hasonlító pirogot már otthon elkészítették, a buszon hűtőben tartották, majd a Tisza menti faluba megérkezve a vagy túróval, vagy gombával vagy zöldséggel töltött nyers pirogot átpakolták az újszentmargitai közkonyha hűtőjébe. És hogy még eredetibb legyen a népi ételük, a hozzávaló tejfölt is otthonról hozták. A gasztronómiai eseményen aztán felforraltak három kondérban vizet, és amikor zubogott, egyszerűen beleöntötték a lefagyasztott pirogot. Öt-hét perc főzés után tálcára szedték, lecsepegtették a víztől, majd hét-nyolc darabot egy tányérra helyeztek, leöntötték hígra kavart tejföllel és már osztották is a különlegességre fogékony újszentmargitaiaknak.
Az újszentmargitai roma kisebbségi önkormányzat Papp Jánosné elnök vezetésével lángost sütött, amit sajttal és tejföllel kínáltak. Mellettük rántott hal és halászlé készült.
Fotó: Kovács Péter
Utóbbiak felajánlásokból. Az óvoda udvarán az Újszentmargitai Borisszák vaddisznópörköltet, slambucot és toroskáposztát készítettek. Az önkormányzat munkatársai csülkös pacallal rukkoltak elő.
HBN–KZS