Helyi közélet

2017.06.13. 17:14

Olvasói panasz és válasz: Brutális gallyazás indokolatlanul

Debrecen - <em>A Felsőpércsi út 73. szám előtti, a közel 10 éve ültetett gömbakácfát a napokban az E-on dolgozói a képen látható módon lepusztították, anélkül, hogy egy szóval is jelezték volna felénk.

Debrecen - A Felsőpércsi út 73. szám előtti, a közel 10 éve ültetett gömbakácfát a napokban az E-on dolgozói a képen látható módon lepusztították, anélkül, hogy egy szóval is jelezték volna felénk.

Semmi nem indokolta a vandál módon történt facsonkítást, hiszen nem veszélyeztették az ágak a villanyvezetéket. Tavaly is megnyírták a fát, de korántsem ilyen brutális módon.

- F. Gyuláné, Debrecen -

Inkább maguk végezzék

A gallyazási munkák elvégzésének szükségességére minden évben többször is felhívjuk a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Több esetben hirdetést jelentetünk meg, levelet küldünk, illetve egyéb csatornákon is foglalkozunk a témával. A tapasztalat azonban az, hogy a legtöbb esetben ezt a munkát ránk hagyják.

Az említett utcában társaságunk által megbízott alvállalkozó végezte a munkálatokat. A gallyazást megelőzően természetesen az alvállalkozónk képviselője egyeztetett az önkormányzattal (a fák közterületen vannak, illetékes az egyeztetésekben) és volt engedély a gallyazásra. A kollégák kizárólag azokat a fákat gallyazzák le, amelyek – az éves növekedés figyelembevételével – veszélyeztetik a hálózat üzembiztos működését.

Kertész szakemberek álláspontja alapján a gömbakác szakszerű metszését „fejre műveléssel” kell elvégezni, ami a fotón is látható. Talán az ideális időponthoz képest kicsit később került sor a gallyazásra, de amikor a fa kilombosodik, esztétikailag is megfelelő lesz a gallyazás.

A hasonló esetek elkerülésére javasoljuk, hogy a tulajdonosok ezeket a munkákat maguk végezzék el az elvárásaiknak megfelelően. Ehhez természetesen az előzetesen jelzett igény alapján feszültségmentesítést biztosítunk a balesetek elkerülése érdekében – válaszolta az E-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában