Helyi közélet

2017.05.24. 08:30

"Nem követtem el, nem érzem magamat bűnösnek" - Burkáék az utolsó szó jogán

Debrecen - A másodrendű vádlott védője jogellenesnek tartja a perújítási nyomozást.

Debrecen - A másodrendű vádlott védője jogellenesnek tartja a perújítási nyomozást.

Nem követtem el, nem érzem magamat bűnösnek – mondta az utolsó szó jogán kedden a Debreceni Törvényszéken id. Burka Ferenc, míg fia – a másodrendű vádlott – úgy fogalmazott, „ártatlan, kéri a felmentését”. Előttük ifj. Burka Ferenc védője reggeltől délig tartó perbeszédben támadta a vádat, elsősorban törvényességi szempontból (az elsőrendű vádlott védője, Zeke László múlt pénteki védőbeszédéről már beszámoltunk).

Burkáékat az ügyészség perújításban vádolja egy 1999-es újszentmargitai emberöléssel. Mint ismert, a két férfi ellen lefolytattak már egy büntetőeljárást, ami 2006-ban a jogerős felmentésükkel zárult. Mivel közben hat évet töltöttek előzetes letartóztatásban, összesen 45 millió forint kárpótlást kaptak az államtól. 2014-ben azonban „új bizonyítékokra” hivatkozva ismét megvádolták őket a bűncselekménnyel.

Jogi ellentmondások

Győrffy István nemhogy vitatja e perújítás törvényességét, hanem egyértelműen jogellenesnek tartja. A védő hosszan fejtegette: egy perújítási eljárásban lehetséges nyomozni, de a jogszabályok szerint csak a perújítási kérelem beadása mellett. Márpedig a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség csak 2013 nyarán indítványozta a perújítást, miközben – jelentette ki – már 2012 márciusa óta nyomoztak Burkáék ellen. Közölte: a törvény szerint nem is lehetett volna nyomozni, ezért a jogellenes eljárás során beszerzett „bizonyítékokat” ki kell rekeszteni a büntetőeljárás többi esetleges bizonyítékai köréből. Nem lehet pártatlan az a bíróság, amelyik utólag legitimálja a rendőrség, vagy az ügyészség által elkövetett nyomozási hibákat – hangoztatta. Sok más mellett felrótta azt is, hogy a Debreceni Ítélőtábla perújításról határozó (2013) tanácsában olyan bíró is döntéshelyzetben volt, aki a 2000-es évek első felében nyomozási bíróként hozott végzést az egyik Burkával szemben az előzetes fogvatartás meghosszabbításáról.

Fotó: Matey István

Győrffy István szerint azt a perújítási nyomozás során lefoglalt antennadarabot is ki kell rekeszteni a tárgyi bizonyítékok köréből, ami a vád értelmében Burkáék bűnössége mellett szól. Az ügyészség verziójában a vádlottak egy tetőantennát ellopni mentek be az áldozat őrizte ingatlanra, de az tetten érte őket, mire ifj. Burka Ferenc megölte. Az antennadarabot később elásták, mondja a vád. Csakhogy ez az állítás több ponton támadható (korábbi cikkünk), Győrffynek pedig az is problémája, hogy az említett darab megtalálását – miként magát a terepkutatást – nem dokumentálták megfelelően, nincs információ annak megtalálási körülményeiről, így például az sem derül ki, hogy a földben vagy a földfelszínen bukkantak-e rá. Elsőfokú határozathirdetés június 7-én.


A közvetlen bizonyítékok hiányából, a vád ellentmondásaiból kovácsolnak fegyvert.

 

 

Tizennyolc évvel Gyurcsó János halála utána az ügyészség ismét felel a kérdésre, hogy ki ölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában