Helyi közélet

2017.04.27. 14:54

Olvasói levél: Alsó határ nincs…

Debrecen - <em>A <a href="/nehogy-osszedoljon-az-uj-haz/3402680" target="_blank">Nehogy összedőljön az új ház!</a> címmel március 8-án megjelent cikkhez szeretnék hozzászólni, különösen a „Kommunista csökevény?” című részhez. Ebben az foglaltatik, hogy „az építtetők ugyanúgy felnőtt emberek, mint a tervezők és az államnak semmi oka azt feltételezni, hogy távol áll tőlük minden felelős gondolkodás. Meg amúgy is a bürokráciát irtani kell.</em>”

Debrecen - A Nehogy összedőljön az új ház! címmel március 8-án megjelent cikkhez szeretnék hozzászólni, különösen a „Kommunista csökevény?” című részhez. Ebben az foglaltatik, hogy „az építtetők ugyanúgy felnőtt emberek, mint a tervezők és az államnak semmi oka azt feltételezni, hogy távol áll tőlük minden felelős gondolkodás. Meg amúgy is a bürokráciát irtani kell.

Magasztos gondolat. Nem is félek attól, hogy a ház összedől. A felelős gondolkodás sem áll távol az építtetőktől, legalábbis a birtokuk határáig. Hiszen a „játék” zsebre megy! A bürokrácia? Kiküszöbölve! Ugyanis nemcsak arról van szó, hogy nem kell építési engedély. Nemrég megjelent egy kormányrendelet (OTÉK módosítás), mely egyszerűen arról szól, hogy a mezőgazdasági területek beépíthetőségének mértékét többszörösére emelik, valamint a „beépítésre nem szánt” területekét is duplájára. Ezzel elhárult minden törvényi akadály a még meglévő termőföldek beépítéséről. Engedély nem kell, bürokrácia nincs, legalábbis e téren. Lehet építeni a kacsalábon forgót, helikopter-leszállóval, úszómedencével, magánszökőkúttal, vízeséssel, garázsokkal, stb. amerikai mintára, akár saját (verejtékkel megszerzett) birtokon is. Gondosan le van zsírozva. Nem véletlenül! Hiszen ez egyúttal egy zöldmezős munkahelyteremtő beruházás is lehet. Kommunista csökevény? Én megéltem a kispolgári csökevényt is. Most majd milyen csökevény következik? Lehet találgatni. Mi lesz, ha majd netán abbamarad a kommunistázás… Persze az huszadlagos, hogy védeni kellene a termőföldeket, legelőket, a tájat, természeti értékeket, stb. Kit érdekel?

De ne felejtsük el a másik oldalt sem: a „modern” lakásnak nem kell feltétlenül rendelkeznie fürdőszobával és illemhellyel, csupán biztosítani kell a tisztálkodási lehetőséget és illemhely- használatot. Ez pedig lavór és bili használatával is megoldható. Kell ennél több? Alsó határ gyakorlatilag nincs, viszont „a felső határ a csillagos ég!”

- Boruzs Bernát okleveles építészmérnök, városépítési és városgazdálkodási szakmérnök -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában