Helyi közélet

2017.04.28. 13:04

„Egy sziget az információs tengerben”

Debrecen - Az orosz nyelv és kultúra megismertetése a célja az új létesítménynek.

Debrecen - Az orosz nyelv és kultúra megismertetése a célja az új létesítménynek.

Az Orosz Központ ötlete 12 éve merült fel először, 4-5 éves előkészítő munka után jött létre; a Russzkij Mir Alapítvány (RMA) finanszírozta, a Debreceni Egyetem pedig a helyet biztosította. A debreceni önkormányzat és az orosz konzulátus is segített a megvalósításban – idézte fel Valerij Ljahov, az Oroszor­szá­gi Föderáció Magyarországi Nagykövetségének tanácsosa szerdán, az egyetemi főépület melletti (egykori professzori) IV-es számú villában kialakított központ átadó ünnepségén.

Újra érdeklődnek

– Ma rengeteg információ elérhető az interneten, amiből sok igaz és sok nem; ebben az információs tengerben az Orosz Központ egy sziget, támpont azoknak, akik érdeklődnek az orosz nyelv és kultúra iránt, segíti őket tájékozódni, jobban megérteni az orosz világot – indokolta, miért van szükség a létesítményre, mely Magyarországon a harmadik a fővárosi és a pécsi után.

– Minden nemzet számára fontos, hogy kulturális értékeit másokkal megismertesse, ehhez járul hozzá a Russzkij Mir Alapítvány tevékenysége is – mondta Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese. Emlékeztetett arra, hogy valamikor az orosz szakos képzés virágkorát élte a debreceni egyetemen, majd a rendszerváltás, illetve az orosz nyelv kötelező tanulásának kivezetése után zuhant az érdeklődés. A 2000-es években, amikor egy-egy évfolyamon mindössze 6-8 hallgató volt, a szak megszüntetésének lehetősége is felmerült. Azonban újból egyre többen választják, most 80-an jelentkeztek a DE orosz szakára, ebből első helyen 17 diák jelölte meg; várhatóan pedig 25 fő fogja ősszel elkezdeni tanulmányait, ahogyan pár éve stabilan ennyi ez a szám. Bartha Elek úgy véli, az Orosz Központ a képzésre is jó hatással lesz, továbbá hangsúlyozta: a DE oroszországi egyetemekkel kialakított kapcsolatai nem csak a nyelvet tanulóknak hasznosak, hanem más, például természettudományi területek hallgatóinak is.

Teherán után

A Russzkij Mir Alapítványt Vlagyimir Putyin elnök rendelete hozta létre 10 évvel ezelőtt, a debreceni Orosz Központ a 111. a hasonló létesítmények sorában, melyek összesen 48 országban működnek. Az első az örményországi Jerevánban nyílt meg, a legutóbbi pedig két hete Iránban, Teheránban – mutatta be a RMA-t annak ügyvezető igazgatóhelyettese, Szergej Surigin. Elárulta, a debreceni központ annyiban különleges, hogy külön épületet kapott. – Nem csak a hallgatókat várja, hanem mindenkit, aki az orosz nyelv és kultúra iránt érdeklődik – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a RMA biztosította a felszerelést; a központ elsősorban könyvtárból áll, ezen túl informatikai, multimédiás eszközökből, melyek a nyelvtanulást segítik. Megtalálhatók itt a klasszikus és a legfrissebb orosz szépirodalom darabjai is, valamint Oroszország történelméről, földrajzáról, társadalmáról szóló tudományos és ismeretterjesztő munkák.

A kulcs

– Az idősebb generáció, mely kötelezően orosz nyelvet tanult, nem jutott túl a sztereotípiákon, a fiatalabbak pedig, habár kevésbé előítéletesek más kultúrák iránt, semmit nem tudnak az oroszról – mondta el Goretity József, a DE Szlavisztikai Intézetének igazgatója, hozzátéve, hogy ezen a helyzeten kívánnak változtatni nyelvtanítással, rendezvényekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal. Mivel „már nem az alapítvány, hanem a Debreceni Egyetem Orosz Központja”, Szergej Surigin átadta Bartha Eleknek a létesítmény kulcsát, ami ez esetben egy orosz-magyar szótár volt. Dimitrij Baranov, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja egy könyvcsomagot ajándékozott a központnak.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában