Helyi közélet

2017.03.20. 14:08

Kiskun lett a korábban cívis Holló László-díj

Debrecen, Kiskunfélegyháza - A díj Debrecenben megszűnt, illetőleg Kiskunfélegyházára „költözött”.

Debrecen, Kiskunfélegyháza - A díj Debrecenben megszűnt, illetőleg Kiskunfélegyházára „költözött”.

Kerek harminc esztendeig élt Debrecenben a Holló László-díj. A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Debrecen és Kiskunfélegyháza díszpolgára, Holló László festőművész születésének 100. évfordulóján, 1987. március 6-án jött létre, s a 130. születésnapon áttette székhelyét a művész szülővárosába.

Kétévente ítélik oda

Az ország képzőművészei közül félszáznál többen kapták meg a díjat az elmúlt évtizedekben, s Ujváry Zoltán kuratóriumi elnök és az özvegy, Maksa Olga szorgalmazására, adományozására tucatnyi emlékhely jött létre Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településein. Holló László „fogadott unokája”, a díj kuratóriumának elnöke, Ujváry Zoltán ma már 85 éves, s megbetegedvén-elgyengülvén úgy döntött, méltó, ha a díj további működtetéséről Holló László szülővárosa, Kiskunfélegyháza gondoskodik a jövőben.

A Kiskun Múzeumban nemrég lezajlott kiskunfélegyházi ünnepségen Erdei Sándor kuratóriumi tag tartott előadást a díj cívisvárosi életéről, működtetéséről, a debreceni Holló-kultuszról, s kérte a kiskun városvezetést a díjadományozással járó feladatok és felelősség átvételére. Kiskunfélegyháza alpolgármestere, Rosta Ferenc elmondta: az elismerést kétévenként ítéli majd oda a háromtagú kuratórium, az új emlékplakettet már el is készítette Kiss Virág félegyházi képzőművész. Az immár kiskun Holló László-díj első kitüntetettje Ujváry Zoltán professor emeritus lett, akinek Kiskunfélegyháza is sokat köszönhet (az elismerést át is adták).

Emlékév az idei

Kiskunfélegyházán Holló László-évnek nyilvánították az idei esztendőt. A Holló-grafikákból rendezett kiállítást Lovas Kiss Antal debreceni képzőművész, néprajzkutató nyitotta meg, s Holló-festményekből is nyílt tárlat, ezt Fodor Éva, a Déri Múzeum művészettörténésze adta át az érdeklődőknek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában