Helyi közélet

2017.02.10. 11:32

Mire mentek uniós segítséggel?

Debrecen - Sok magyarországi vállalkozás az európai uniós támogatással sem tudott sikeres lenni.

Debrecen - Sok magyarországi vállalkozás az európai uniós támogatással sem tudott sikeres lenni.

Meglepő eredményre vezetett az egyik népszerű vállalkozás-fejlesztési pályázat nyerteseinek elemzése. A kiírás 1350 darab nyertes vállalkozásának több mint a negyede csökkenő árbevételről, 18 százaléka pedig leépítésekről számolt be – nyilatkozta Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Mire, mennyit?

Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára című felhívásra olyan mikro-, kis-, és középvállalatok adhattak be támogatási kérelmeket, melyek legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkeztek, saját tőkéjük nem volt negatív és minimum egy fő alkalmazotti létszámuk volt. Iparág tekintetében a mezőgazdasági termelés és feldolgozás, valamint az érzékeny ágazatok (halászati és akvakultúra, szénipar, acélipar) kivételével bármilyen szektorban működő vállalkozás pályázhatott. A támogatás összege 5 és 150 millió, klaszter tagvállalat esetén pedig 250 millió forint lehetett, 30-50 százalék közötti támogatási intenzitással. A támogatást gépbeszerzésre, infrastrukturális, informatikai, know-how és marketing beruházásokra lehetett fordítani.

Népszerű volt

A pályázat népszerűségét jelzi, hogy 2147 darab támogatási kérelem érkezett, mintegy 88 milliárd forint értékben. A támogatási kérelmek bírálata több szakaszban 2013 és 2014 folyamán történt, bár azon cégek esetében melyek sikeresen kifogásolták meg az elutasító döntést, még 2015-ben is ítéltek meg támogatást. Összesen 56,82 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást ítéltek oda, amelyből 50,73 milliárd forintot fizettek ki végül a nyertesek részére. A pályázatban a nyerteseknek kötelező volt az alkalmazotti létszám megtartását, vagy a támogatással arányos és a 2011-es bázisévet meghaladó személyi jellegű ráfordítás növekedést vállalniuk. 248 olyan céget találunk melyben 2015-ben kevesebben dolgoztak, mint 2011-ben. Ezeknél a vállalatoknál összességében 2113 munkahely szűnt meg 5 év viszonylatában, így valószínűleg nekik jobban megérte a kevesebb dolgozónak megemelni úgy a munkabérét, hogy a kötelezően vállalt személyi jellegű ráfordítás növekedést hozni tudják. Ugyanakkor a fennmaradó 1102 vállalkozás összesen öt év alatt 14 ezer 488 új munkahelyet teremtett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában