Helyi közélet

2017.01.26. 16:48

Van, akinek „álomvizsga”?

Debrecen - A határidő kitűzésével tennének pontot a függőben lévő államvizsgákra.

Debrecen - A határidő kitűzésével tennének pontot a függőben lévő államvizsgákra.

Jövő év szeptemberéig kell államvizsgát tenniük azoknak, akiknek már csak ez hiányzik a diplomához és 2005 előtt kezdték meg a felsőoktatási tanulmányaikat. Az Oktatási Hivatal jelenleg több mint húszezer ilyen hallgatót tart nyilván, ebből 409 a Debreceni Egyetem egykori tanulója volt.

Az oktatási államtitkárság 2015-ben hosszabbította meg a diplomaszerzés határidejét 2018-ig, és kitűzte: 2016 szeptemberéig teljesíthetik az abszolutóriumot azok, akik hallgatói éveik alatt ezt nem tették meg. Az elmúlt két évben több mint hatezren diplomát kaptak. Húszezren próbáltak ugyan eleget tenni a tantervben előírt tanulmányi és vizsgakötelezettségeknek, de a szakdolgozat megírásáig, védéséig, illetve az államvizsgáig nem jutottak el. Erre bő másfél évük maradt – olvasható a Magyar Idők cikkében.

Mindent tudhatnak

– A Debreceni Egyetem az érintett hallgatókat a jogszabály változásakor teljes körűen tájékoztatta a lehetőségeikről, mindent megtettek annak érdekében, hogy megismerjék jogaikat és kötelességeiket – fogalmazott Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató. A záróvizsgára jelentkezés feltételeiről, módjáról az unideb.hu-ról elérhető kari honlapokon, valamint a tanulmányi osztályokon tájékozódhatnak. Az időpontok – a képzések sajátosságaiból adódóan – eltérőek lehetnek. Nincs egységes határidő, például az általános orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésben országosan egyszerre van írásbeli vizsga, amelyet az adott kar által meghatározott napon a szóbeli, valamint gyakorlati rész követ.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában