Helyi közélet

2017.01.09. 09:34

„Ők sem a lábukat lógatják”

Hajdú-Bihar - A polgármesterek szerint béremelés nélkül el fognak menni a hivatalok legjobb szakemberei.

Hajdú-Bihar - A polgármesterek szerint béremelés nélkül el fognak menni a hivatalok legjobb szakemberei.

Miközben a járási hivatalok és a kormányhivatalok dolgozóinak a bére idén emelkedik, és a polgármesteri illetmények rendezése is megtörtént, a települési önkormányzatoknál lassan tíz éve várat magára a munkatársak anyagi megbecsülése. A főnökeik (nem véletlenül) farkast kiáltanak.

El fogják szipkázni tőlünk a még itt lévő szakembereket.

Balogh András

A 24. órában járnak

Balogh András, Tépe független polgármestere valóságos segélykiáltást fogalmazott meg. – Ha nagyon sürgősen nem történik meg a bérek központi rendezése, a cégek, a járási hivatalok és mások egész egyszerűen el fogják szipkázni tőlünk a még itt lévő szakembereket. A döntéshozók azt gondolják, hogy itt a végeken ezek a hivatali dolgozók egész nap csak a lábukat lógatják?! Éppen ellenkezőleg; a mi háromfős kis hivatalunkban nincsenek a feladatokra külön osztályok, meg főosztályok, az itt dolgozóknak éppen ezért szinte mindenhez érteni kell. A közmunkaprogram lekönyveléséhez, a bérszámfejtéshez és sorolhatnám az önkormányzatoknál maradt teendőket. Itt olyan nincs, hogy 16 órakor bezárjuk a polgármesteri hivatal ajtaját. A munkatársaim fél órát, egy órát húznak rá naponta, hogy a végére érjenek a dolguknak. Ha például elmenne tőlünk az a mérlegképes könyvelő kollégám, akinek mellettem még aláírási joga van, nem is tudom, hogy ki jegyezné ellen a hivatalos dokumentumokat. Az ilyen embernek bizony arannyal mérik a helyet vidéken. Éppen ezért életveszélyes játék továbbra is változatlanul hagyni ebben a szektorban a béreket. Talán a 24. órában vagyunk ahhoz, hogy együtt maradjanak ezek a kollektívák – mondta határozottan a Naplónak a kistelepülés első embere.

Balogh András. Fotó: Égerházi Péter

Meddig fogják bírni?

Barabás Károlyné (Fidesz-KDNP), Magyarhomorog polgármestere szerint is nagyon méltatlan a munkatársai fizetése ahhoz az összetett munkához képest, amit naponta el kell végezniük. „Talán elég csak a közfoglalkoztatást említenem, ami önmagában rengeteg feladatot ró az apparátusra. Kíváncsi vagyok, meddig fogják bírni a pénzügyeseink ezt a terhet úgy, hogy egy érettségizett pénzügyesnek a fizetését például ki kell egészíteni, mivel a minimálbért se éri el a besorolása. Nem akarok senkit megbántani, de állítom, hogy ezek az emberek semmivel nem dolgoznak kevesebbet vagy rosszabbul, mint a járásnál vagy a közigazgatás más szintjein tevékenykedő állami hivatalnokok. Akkor pedig mégis mire ez a hátrányos megkülönböztetés?!” – fogalmazott határozottan Barabás Károlyné.

Feszültség, az van

Szitó Sándor (független) Biharnagybajom első embere is arról beszélt, hogy bérfeszültség a hivatalban mindenképpen van, főleg azoknál a dolgozóknál, akik középfokú végzettségűek és igazából a minimálbérért látnak el felelősségteljes munkakört. – A lehetőségekhez mérten minimálisan hozzányúlunk a bérekhez (mérsékelendő a legsúlyosabb feszültségeket), de a probléma komplex kezelése és mielőbbi orvoslása az állam feladata. Arra nálunk szerencsére még nem volt példa, hogy kifejezetten anyagi okok miatt hagyta ott valaki a polgármesteri hivatalt, az viszont gyakori téma a munkatársak között, hogy ha elmennének máshová dolgozni, ugyanennyit ott is kapnának a hónap végén, és a felelősségük se lenne akkora – mondta.


Saját forrásból emelnék

Barabás Ferenc, Biharkeresztes független polgármestere szerint „ez egy nehéz ügy”, hiszen tény, hogy lassan egy évtizede nem emelkedtek az önkormányzatoknál a munkabérek. – Az a helyzet, hogy hovatovább csak az itt dolgozók elhivatottságában bízhatunk, bár ezért (mármint az elhivatottságért) ugye nem adnak kenyeret a boltban. Jól ismerjük a problémát, ezért így az év elején azon gondolkodunk, hogy saját forrásból miként tudnánk kisebb emeléseket meglépni addig is, amíg az állam központilag nem rendezi ebben a szektorban a béreket – fogalmazott.


Miközben az önkormányzatiság egyre inkább kiüresedni látszik (a segélyezés már nem a helyiek dolga, veszélyben a települések pénzügyi önállósága, ráadásul már az iskoláikhoz sincs közük), a polgármesteri hivatalokban a dolog most sem kevesebb, mint volt, legfeljebb más. Ez azonban talán csak a vidéki ember látószögéből tűnhet evidenciának, hiszen az önkormányzati dolgozók béréhez hovatovább évtizede nem nyúlt a politika. Petneházi Attila írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában