Helyi közélet

2017.01.10. 16:23

A Petőfi tér, a Csapó utca és a Zenede sorsa is szóba kerül a következő találkozón

Debrecen - A városvédők hétfőn az Aranybikában tartották a hagyományos fehérasztalos évnyitójukat.

Debrecen - A városvédők hétfőn az Aranybikában tartották a hagyományos fehérasztalos évnyitójukat.

A város egyik legrégebbi utcája nem egy híres mecénás vezetéknevéről, vagy mondjuk a fontos ügyek döntőhelyszínére vezető hatalmas csapóajtóról, hanem a XV. században ott élő sok guba- és szűrcsapó nyomán nevezik Csapónak. A megyeszékhely egyik legrégebbi útján kívül még valamivel több mint 30-at foglalkozással kapcsolatos névvel illettek. Ilyesmit is megtudhatnak a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület hagyományos sétáin, programjain, ám a civil szervezet idén többet szeretne tenni az említett utak „keresztelési körülményeinek” kiderítéséért, közzétételéért. A tavaly óta jelentős, 20 százalékos létszámnövekedéssel immár közel száz tagú egyesület terveiről az elnök Karácsonyi György beszélt lapunknak.

Közösen „építkeznek”

Mint mondta, jórészt sikerült megvalósítani az egy évvel ezelőtt nyilatkozott törekvést, hogy a városképi változtatásokról még a tervezési szakaszban tudomást szerezzenek. Ennek érdekében tárgyaltak dr. Papp László polgármesterrel, és azóta folyamatos, élő kapcsolatot tartanak a főépítésszel is. – Az általunk javasolt együttműködési megállapodást nem sikerült megkötni az önkormányzattal, jogi kötelezettségeket nem vállaltak, de elvi egyetértésükről, a párbeszéd lehetőségéről biztosítottak. A szervezetünk alelnökének szavazati joga van az építészeti tervtanács döntései során – tájékoztatott. Legközelebb február elején találkoznak a város első emberével, szó esik a Petőfi tér, a Csapó utca, a Dósa nádor tér fejlesztésének részleteiről, és – ahogyan sokadik éve – érvelnek a Zenede felújítása mellett.

Ezen túl a hagyományos rendezvényekre koncentrálnak: hamarosan a Zsuzsi-vonatos télbúcsúztatóra, majd a műemléki világnapra, amelyen minden évben dicséretesen jó állapotú vagy egy szégyenletesen elhanyagolt műemlékekre irányítják a figyelmet, illetve a Kulturális Örökség Napjaira. Évente 6-8 kirándulást szerveznek hazánk csodáinak megismerésére, fáklyás felvonulást indítanak a Trianonra emlékezve júniusban. A taglétszám bővítése idén is cél, várnak minden a lakókörnyezetüket szívükön viselőt hétfőnként délután fél ötre az Iparkamara utca 4. szám alá.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában