Helyi közélet

2016.12.10. 08:48

Vastag pénztárca kell a főtéri vásárba

Debrecen - Megnéztük, mire elég 3 ezer forint a debreceni karácsonyi vásárban.

Debrecen - Megnéztük, mire elég 3 ezer forint a debreceni karácsonyi vásárban.

Betettem a zsebembe három ezrest, és az egyik hétköznap este fotós kollégámmal nekivágtunk a főtéri karácsonyi vásárnak, hogy kis evéssel, ivással kapcsolódjunk ki a nehéz nap végén. Kíváncsiak voltunk, hogy mire lesz elég ennyi „kék hasú”. Nem fűztünk a dologhoz nagy reményeket, de tapasztalataink elgondolkodtatók.

Tenyérnyi kenyérlángos

Gyönyörű karácsonyi fények között vettük célba az egyik nagyobb látványkonyhát. Séta közben a Csapó utca elején szóba elegyedtünk egy fiatal párral, akik a csontig hatoló mínuszok ellenére egy asztalnál álldogáltak. A lány kezében félig elfogyasztott kenyérlángos. Elmondták, mindketten ilyet, azaz szalonnás, tejfölös, sajtos, hagymás összeállítást ettek, csak a fiú hamarabb végzett vele. A mindössze tenyérnyi finomságért összesen 1600 forintot fizettek. – Szerintem ez reális ár, mert minőségi. A karácsonyi vásárok ilyen drágák szoktak lenni – jelentette ki. A lány közben helyeselt, majd kiderült, hogy otthon még nem próbálkoztak ennek az egyszerű ételnek az elkészítésével.

A saját marha húsa más

A szomszédos asztalnál két szülő és három gyermekük az 1200 forintért vásárolt 15 dekás kolbászból – mustár és kenyér kíséretében – az utolsó falatokat fogyasztották. – Ilyen helyen sokba kerül az étel, de ez egyedi alkalom. Más nagyvásárokban is így van ez – summázta véleményét a családfő. Hozzátette, azt is meg kell fizetni, hogy a kereskedő egész nap -4 fokban álldogál, és nem utolsó sorban finom az étel. Ha mindezért csak fele ennyit kellene itt hagyni, mennyi kolbászt vennének? – hangzott a következő kérdés. A férfi, Nagy László szerint akkor sem választottak volna nagyobb darabot, mondván az egészségre is oda kell figyelni, vagyis otthon nem lesz vacsorapótlás. Ezután viszont kiderült, hogy a gyerekek nem sokkal korábban egy-egy hamburgerrel „alapoztak”. A szendvicseket olyan cégtől vásárolták, amelynek egy nappal korábban eladtak egy bikát, vagyis tényleg marhahús lehetett azokban.

Lassan közeledtünk célunkhoz, de megpillantottunk a tömegben két fiatal lányt. A szőke hajú, Sólyom Borbála elmondta: forralt bort iszik, melyből 600 forintért mértek ki három decit. A barna frizurájú, Salamon Judit 500 forintot fizetett egy teáért, majdnem annyit, mint társa a borért. Ő egy félbehajtott palacsintára emlékeztető, töltött krumplis lepényt is vásárolt, melyért 1200-at hagyott a készítőnél. Vagyis a barátnők összesen csaknem 2500 forintot költöttek addig. Az összeget mindketten sokallták.

 

Fotó: Molnár Péter

– Egy kocsmában ennyi pénzért két-három bort is lehet kapni – számolt fejben Borbála. – Ugyanakkor azt sem kell elfelejteni, hogy itt magas bérleti díjat kell fizetniük az árusoknak – tette hozzá Judit. Ezután elmesélte, hogy tavaly ilyenkor a nyíregyházi karácsonyi vásárban egy jó nevű borkereskedőnél szeretett volna forralt bort venni, de észrevette, hogy a bódé hátuljába éppen akkor pakolták be az olcsó kannás borokat, pedig a pulton minőségi bikavéres üvegeket mutattak a vevőknek.

Laci pecsenyéje

Az egyik utcai kifőzdében egyebek mellett toros káposzta, sült kolbász és vaslapon, (tüzes vasaló segítségével) sütött lacipecsenye illata csalogatja a vásárlókat. A sajtos hamburger 890 forint, a saslik 1200, akárcsak a házi kolbász. A pecsenyének nem tudok ellenállni, a fotós kolléga viszont nem éhes, ő csak forralt bort kér. Én is csatlakozom ezen kívánsághoz. A tarjához két szelet kenyeret, illetve pár apró csemege uborkát is rendelek. Némi matek és kész a számla, 2100 forint lesz – mondja a pult mögött álló fiatal nő. Amíg műanyag késsel és villával falatozok, azt figyelem, hogy a fényfüzérekkel díszített villamosok hogyan zötyögnek a tömeg közepén. Az egyik majdnem elüt egy nem éppen józan fiatalembert, akit a barátai rángatnak el a sínről – nem szerettem volna a tuja vezetőjének helyében lenni.

Fotó: Molnár Péter

A forró kalács titka

Mivel a sósat valami édessel illik „lefojtani”, keresünk egy kürtős kalácsost. Az édes illat nyomra vezet, nem messze találunk egy olyat, ahol faszénen készítik a debreceniek egyik kedvenc édességét. Figyelemre méltó, ahogy egy bonyolult fogaskerékrendszer segít a nyársak forgatásában. – Saját gyártmány a szerkezet – újságolja az egyik árus, Zelenák András. Kiderül, hogy családi vállalkozásban két-három éve foglalkoznak ezzel. – Debreceniek vagyunk, de szinte egész évben járjuk az országot. Télen például Böllérfesztiválra, Kocsonyafesztiválra megyünk, Mohácstól Miskolcig – egészítette ki párja, Hambalgó Eszter. Közben a kollégám fahéjas, én diós verziót rendelek.

Amíg sül, a receptről is érdeklődöm, mire annyit mondanak, hogy élesztős kelt tészta, melynek a titka, hogy jó melegben keljen. – Csakhogy a tűztől egy méterre már mínuszt mutat a hőmérő – vetem közbe. Felvilágosítanak, hogy a mögöttük lévő faház egyik felét, amennyire tudták, leszigetelték, és betettek két hősugárzót. – Vaníliás, kakaós, fahéjas, diós és kókuszos verziót készítünk. A legjobban talán a diós és a kakaós fogy – ismertette Zelenák András.

Az is kiderül, hogy a 40 dekás kürtős 1000 forint, de legalább nagyon finom.

Még szerencse, hogy nemcsak a pénztárcámban, hanem a belső zsebemben is volt némi pénz, mert a 3 ezer kevés lett volna az esti falatozáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában