Helyi közélet

2016.12.23. 15:57

Idén is visszavásároltuk a Nagytemplomot

Debrecen - Egy éve a Mosoly Alapítvány – akik egyebek mellett a debreceni egyetemi klinika onkológiai-hematológiai részlegén fekvő gyerekek lelki gyógyításával foglalkoznak – karitatív célú együttműködésre kérte a Napló TOP 100 Klub tagjait. Az évfordulón kíváncsiak voltunk, hogy vállalati partnereink révén miben tudtunk segíteni.

Debrecen - Egy éve a Mosoly Alapítvány – akik egyebek mellett a debreceni egyetemi klinika onkológiai-hematológiai részlegén fekvő gyerekek lelki gyógyításával foglalkoznak – karitatív célú együttműködésre kérte a Napló TOP 100 Klub tagjait. Az évfordulón kíváncsiak voltunk, hogy vállalati partnereink révén miben tudtunk segíteni.

Az első szóra

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a tavalyi Utazás kiállításon ügyes kezek legóból elkészítették más hazai középületek mellett a debreceni Református Nagytemplom makettjét is, amit a Hungexpo jótékonysági céllal ajánlott fel a Mosoly Alapítvány számára. Az alapítvány azt szerette volna, ha az ikonikus épület kicsinyített mása visszakerül a cívisvárosba, ezért arra kérték a Napló TOP 100 Klub tagjait, és minden adakozó kedvű debreceni polgárt, hogy jelképesen vásárolják meg a legó-szobrot, amit a jótékonysági akciót követően Debrecenben állítanak ki. A felajánlásokból összegyűlt összeget a debreceni egyetemi klinika onkológiai-hematológiai részlegén fekvő gyerekek gyógyítására szánták. A „visszavásárolt” Nagytemplom-makettet az akció lezárultával a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban bocsátottuk közszemlére. Az immár 19 éves alapítvány egyébként több mint kilenc éve segíti mese- és művészetterápiás foglalkozásaival a gyerekek gyógyulását, és a betegségük okozta traumák feldolgozását Debrecenben.

Kitettek magukért

– Az akció keretében debreceni cégek 550 ezer forint értékű természetbeni támogatást ajánlottak fel, valamint 1 millió 350 ezer forint pénzbeni adománnyal járultak hozzá összefogásunk sikeréhez. Évente 600-800 gyerek vesz részt a Mosoly-terápiákon, idén Debrecenben a támogatóknak köszönhetően a gyermekklinika hematológiai-onkológiai osztályán 93 terápiát tartunk. Heti két alkalommal, kétszer 90 percben foglalkozunk a gyerekekkel, néha egyedi, néha csoportos foglalkozás keretében – tekintett vissza a mögöttünk hagyott esztendőre Adorján Katalin, a Mosoly Alapítvány vezetője. Céljuk, hogy mese- és művészetterápiáik segítségével segítsék oldani az osztályon fekvő gyerekek és szüleik szorongását, feltérképezzék a betegség hátterében lévő okokat, és eltereljék a figyelmüket az éppen aktuális testi-lelki állapotukról.

Mesehősök segítsége

– Elsősorban arra koncentrálunk, hogy a gyermekekben lévő érzések, gondolatok, vágyak a terápiás eszközök segítségével szabadon láthatóvá, megfoghatóvá váljanak. A kis betegek állapotától függően a kórteremben vagy foglalkoztató helyiségben zajlik a terápia, melyet egy klinikai szakpszichológus és egy képzőművészet-terapeuta tart közösen – engedett bepillantást a szakmai kulisszák mögé Adorján Katalin, hozzátéve, hogy a meseterápiás foglalkozásokon a gyerekek pozitív mintákat sajátítanak el a saját problémáik megoldására a mesehősök viselkedésén keresztül. A művészetterápia alapja ugyanakkor a művészeten át történő kommunikáció. A foglalkozások célja elsődlegesen a lelki egyensúly megteremtése, a külvilág és a gyerek belső világa közötti kölcsönhatás megteremtése. E magasztos célok megvalósulását Miholecz Judit klinikai szakpszichológus és Hajduné Fábián Irén terapeuta végezte idén Debrecenben.

HBN–PA


Folytatódó együttműködés

Az összefogással az volt a célja a Mosoly Alapítványnak, hogy a debreceni gyermekklinikán folytatott munkája helyi szinten találjon segítőkre, a Mosoly-terápiák finanszírozása a debreceni és környékbeli vállalkozások és magánemberek segítségével valósuljon meg. Az alapítvány munkatársai arról számoltak be a Naplónak, hogy a TOP 100 Klub tagjai közül a Hajdu Cégcsoport és a FAG Magyarország Ipari Kft. idén már másodszor segítette jelentős összegű pénzadománnyal a terápiák létrejöttét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában