Helyi közélet

2016.11.10. 20:08

Tűzfal, jelszó és kellő óvatosság

Hencida - A missziók célja, hogy felkészítsék a gyerekeket arra, ami majd a világhálón várja őket.

Hencida - A missziók célja, hogy felkészítsék a gyerekeket arra, ami majd a világhálón várja őket.

Biztonságos internet oktatáson vehettek részt a Fekete Borbála Általános Iskola Csere-erdő Általános Iskolájának diákjai november 9-én. Az előadást a Vodafone Digitális Iskola Program keretén belül Szűcs Norbert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egyik Safer Internet oktatója tartotta.

Held Andrea, a Vodafone Alapítvány vállalati felelősségvállalási szakértője elmondta, a biztonságos internetezés oktatásáról október 19-én döntöttek, akkor írták alá a megállapodást. – A Vodafone 2015 decemberében indította el a Digitális Iskola Programját, azóta 1300 tabletet osztottunk szét 25 olyan iskolában, ahol hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. Most pedig biztosítjuk számukra az oktatást is. A missziónk célja, hogy felkészítsük a gyerekeket arra, ami a világhálón várja őket. Az oktatók emellett azt is elmondják, hogy kihez lehet fordulni, ha már megtörtént a baj – ismertette a szakértő.

A biztonság az első

– A világháló egy jó dolog, ha az ember okosan használja. Könnyebb a kapcsolattartás, szórakoztat, és még tanítani is tud. Szem előtt kell tartani azonban, hogy mindezt biztonságosan tegyük. Be kell kapcsolni a számítógép tűzfalát, telepíteni kell egy vírusirtót, és legális szoftvereket kell használni. Emellett a saját tudásunkra is szükség van – hangsúlyozta Szűcs Norbert, aki kiemelte, hogy léteznek olyan programok, amelyek kárt okoznak a számítógépben, valamint a felhasználók adatait is ellopja. – Ellenőrzés nélkül nem szabad letölteni semmit, a jelszavainkat pedig időről időre meg kell változtatni. Ennél a lépésnél figyelembe kell venni, hogy olyat használjunk, amit nehéz feltörni.

Vigyázni kell az idegenekkel

A tájékoztató végén Szűcs Norbert beszélt a közösségi oldalak veszélyeiről is. – Közismert, hogy a világhálón bárkinek kiadhatjuk magunkat. Épp ezért kell figyelni arra, hogy csak olyan ismerőseink legyenek, akiket valóban ismerünk – emelte ki az oktató. Hozzátette, a gyerekeknek fokozottan vigyázniuk kell erre, mivel könnyen zaklatás áldozatai lehetnek. – Ki kell kérni a felnőttek véleményét, ők eldöntik, hogy kivel szabad beszélnie a kiskorúnak és kivel nem. Illetve soha nem szabad olyan képet, tartalmat feltölteni, amiből később bajunk származhat. Ha azonban már megtörtént a baj, akkor mielőbb szólni kell a szülőknek, testvéreknek, tanároknak vagy a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnak – zárta az előadást a Gyermekmentő Szolgálat munkatársa.

HBN–BR


Az iskolában ismerik meg

A hencidai gyerekek többségének nincs lehetősége az otthoni internethasználatra. Törökné Csörsz Csilla iskolaigazgató elmondta, a diákjaik nagy része az oktatásban találkozik először a világhálóval. – Sajnos csak néhány család engedheti meg magának a számítógépet. Az oktatás azonban mégis tanulságos volt, nemcsak a diákoknak, hanem a tanároknak is. Az iskolában ugyan ellenőrzött körülmények között böngészhetnek, de azért nem árt az odafigyelés – nyilatkozta az igazgatónő.


Felkészítik a fiatalokat

– A Vodafone Digitális Iskola Program az ország 25 iskolájában mintegy 6 ezer 500, többségében hátrányos helyzetű gyermek tanulását, digitális világra való felkészítését segíti – mondta Suba János, a Vodafone Magyarország Vállalati kommunikációs igazgatója. – A felkészítés elengedhetetlenül fontos eleme, hogy a gyerekek felismerjék az online világ veszélyeit, és a megfelelő tudás birtokában szükség esetén meg is tudják védeni magukat. Számunkra éppen ezért kiemelten fontos, hogy a digitális eszközök és a speciális oktatási módszertan mellett a biztonságos internet oktatást is biztosítsuk a Vodafone Digitális Iskola Program tanulóinak – fogalmazott Suba János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában