Helyi közélet

2016.11.29. 18:09

Cukorbetegség és rák kezelésében is segítene

Debrecen - Michael N. Hall, a Baseli Egyetem Biocentrumának molekuláris biológus professzora vehette át az idei Debrecen Díjat kedden, az egyetem aulájában megrendezett ünnepélyes eseményen.

Debrecen - Michael N. Hall, a Baseli Egyetem Biocentrumának molekuláris biológus professzora vehette át az idei Debrecen Díjat kedden, az egyetem aulájában megrendezett ünnepélyes eseményen.

Az immár 13 éve rendszeresen kiosztott „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetés az orvostudományban nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismeri el. – Nincs annál nagyobb öröm és megtiszteltetés, mikor a kutatótársai ismerik el az embert – fogalmazott az amerikai-svájci biológus, hozzátéve, reméli kutatásai a cukorbetegség és a rák kezelésében is segítséget nyújthatnak.

A tudós a ’90-es évek elején az erős immunszupresszív szerként ismert rapamycin hatását vizsgálva fedezett fel egy olyan enzimfehérjét, ami az élesztő sejtek növekedését, méretét és osztódását szabályozza. – Kutatásaim középpontjában azóta is az úgynevezett TOR fehérje biológiai funkcióinak vizsgálata áll – magyarázta a daganatos, az anyagcsere- és az immunológiai betegségek kialakulásával járó felfedezések egyik legismertebb alakja. A professzor már több szakmai díjban részesült kutatómunkája során, ezek elismeréseként Svájc és az Egyesült Államok tudományos akadémiájának tagjává is választották.

– Reményeink szerint további Nobel-díjasok is lesznek a díjazottak között, talán hamarosan Michael N. Hall veheti át a nagy elismerést – tette hozzá Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja. Korábban Ralph Steinman is átvehette a díjat, aki a dendritikus sejtek felfedezéséért kapta meg később a Nobel-kitüntetést.

HBN–FL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában