Helyi közélet

2016.10.05. 16:24

Küldjön hírt! - Kölcsey Vándorkiállítás a Bocskai Várkastélyban

Nagykereki - A 2016. évi Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a Nagykereki Községi Könyvtár is csatlakozott. Ennek keretében 2016. október 05-én a Bocskai Várkastély és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából vándorkiállítás bemutatót tartott.

Nagykereki - A 2016. évi Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a Nagykereki Községi Könyvtár is csatlakozott. Ennek keretében 2016. október 05-én a Bocskai Várkastély és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából vándorkiállítás bemutatót tartott.

A kiállítás megnyitója során a nagykereki Bocskai István Általános Tagiskola felső tagozatos diákjai rendhagyó történelemórát vehettek, amelynek előadója Balogh László helytörténeti kutató volt, aki a debreceni polgármesteri hivatal mikrofilmtárában dolgozik. Munkakörét tekintve műszaki nyilvántartási ügyintéző, emellett több mint 25 éve foglalkozik helytörténeti kutatással.

A Kölcsey-kutató sokat foglalkozik a költő-író életének Debrecen városához köthető múltjával. Ráadásul ő volt az egyik utolsó, egyben jelenleg a legfiatalabb lakója a volt Kölcsey-háznak (Füvészkert utcai ház).

Az előadótól megtudhattuk, hogy a lerombolt lakóépület helyére egy hatalmas Lenin-szobor került, mellé pedig felépítették a Kölcsey Művelődési Központot. Napjainkban már egyik sincs meg, a szobor helyén napóra, a művelődési ház helyén pedig a Kölcsey Konferencia Központ áll.

Röviden a Kölcsey Vándorkiállításról

Álmosd község önkormányzata és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából 2015 októberében vetélkedősorozatot hirdetett versmondás, irodalom és képzőművészeti kategóriában. A felhívásra - amelyeket Nemzeti Imádságunk, a Himnusz ihletett - több száz pályamű érkezett itthonról és a határon túlról egyaránt. A képzőművészeti kategória alkotásaiból neves képzőművészekből álló zsűri választotta ki azt a 37 képet, amelyekből a magyar kultúra napján, a Himnusz születésnapján Debrecenben, a Kölcsey Központban nyílt kiállítás. A művek a legkülönbözőbb stílusban és technikával készültek, az alkotók között pedig óvodástól a felnőttekig minden korosztály megtalálható.

A vándorkiállításnak – Nagykerekin kívül - a következő települések biztosítanak helyet: Pocsaj, Sáránd, Nyíracsád, Bakonszeg, Csökmő, Polgár, Hencida, Vámospércs, Földes, Görbeháza, Hortobágy, Derecske és Debrecen. A tárlat vándorlása a megyében egészen a következő magyar kultúra napjáig, azaz 2017. január 22-ig tart.

Nagykerekiben, a Bocskai Várkastélyban (4127 Nagykereki, Bocskai u. 1. sz.) a vándorkiállítás 2016. október végéig lesz látogatható.

A Nagykerekiben megnyílt vándorkiállítást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája.

- Dávid Ildikó Tünde -


Debrecen - Családjával együtt egy ideig ő maga is az egykori, lebontásra ítélt Kölcsey-házban lakott, ott is született. Interjú Balogh László Kölcsey-kutatóval.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában