Helyi közélet

2016.10.11. 14:47

Immár 77 éve védett a megyeszékhely tüdeje

Debrecen - Több állat- és növényfaj eltűnt napjainkra a Nagyerdő élővilágából.

Debrecen - Több állat- és növényfaj eltűnt napjainkra a Nagyerdő élővilágából.

A Nyírerdő Zrt., az Országos Erdészeti Egyesület és a Debreceni Erdészet emlékezett koszorúzással utóbbi Kartács utcai központjában álló emlékoszlopnál a Nagyerdő 77 évvel ezelőtti védetté nyilvánítására.

1939. október 10-én helyezték oltalom alá a Nagyerdő északkeleti részén található 31 hektáros területet, ami a magyar természetvédelmi törzskönyv első tételeként szerepel. A második világháború alatt azonban a táj majdnem egésze elpusztult. –Ennek eredményeként újabb törvénycikkel helyeztek további 100 hektárnyi részt oltalom alá, majd 1992-re a védelem az egész erdőtömbre kiterjedt – mondta el Gencsi Zoltán, az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportjának elnöke.

Főleg kocsányos tölgyek

A Nagyerdő rendkívül színes élő és –növényvilággal rendelkezik, legjellemzőbb fája a kocsányos tölgy, amely akár 300 évig is elélhet. A legidősebb tölgy alatt található az erdő védettségét szimbolizáló emlékoszlop. A nyomvonalas létesítmények kiépülése, a talajvíz süllyedése a légkör száradása azonban számos növény- és állatfaj pusztulását eredményezte: immár nem található meg a kis héja, fekete gólya, barna kánya, illetve az egyhajúvirág, nőszirom és kökörcsin is kihalt virágnak számít. – További fajok kipusztulása megakadályozása érdekében fontos, hogy a terület továbbra is kellő védelem alatt álljon – hívta fel az egybegyűltek figyelmét Gencsi Zoltán.

- HBN–MF -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában