Helyi közélet

2016.09.30. 18:34

Óriási felfutás előtt a 3D-nyomtatás

Debrecen - Hiányzik egy speciális kütyü, de nem kapható? Ne keresgéljen, nyomtassa ki!

Debrecen - Hiányzik egy speciális kütyü, de nem kapható? Ne keresgéljen, nyomtassa ki!

Ma még inkább csak egyes felsőoktatási intézményekben és tudományos laborokban jelentek meg, de néhány év múlva minden bizonnyal sokfelé találkozhatunk majd 3D-s nyomtatókkal – derült ki a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében pénteken a Debreceni Egyetem Informatikai Karán tartott 3D-nyomtatási bemutató során.

Felforrósítással ragaszt

A technológia lényege, hogy a gép magas hőmérsékleten megolvaszt egy műanyag, vagy fémszálat és abból, – digitális modell alapján – az egyes rétegek lassú egymáshoz olvasztása során valamilyen új tárgyat, eszközt alakít ki. Dr. Papp Ildikó, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának adjunktusa elmondta: intézményük tavasszal jutott hozzá egy amerikai gyártmányú, a műanyagok nyomtatására alkalmas ilyen eszközhöz. Alapanyagként jelenleg környezetbarát, a kukorica keményítőjén alapuló műanyagból készült szálakat használnak.

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik

– Amennyiben egy nem túl gyenge és nem túl erős felbontást akarunk elérni, akkor ez a gép 1 milliméteres vastagságban 5 műanyagréteget terít egymásra – jelentette ki.

A fantázia szab határt

– A nyomtatóval készíthetők például sima és bordás felületek, de lehet rugalmas, vagy nagyon erős is – mondta az adjunktus, miközben a nyomtató mellett egy asztalra pakolt nyomtatott tárgyakat mutatott. Egyebek mellett néhány centiméteres szétnyitható piros kuglibábuk (Matrjoska-babák), az oldalai mentén zsanérokkal összekapcsolódó, széthajtható kocka, fehér karkötő és lánc hevert. De volt olyan sakkbástya is, melynek belsejébe csigalépcső került. Mindez műanyagból.

A probléma egyelőre az, hogy nagyon lassú a dolog, óráikig tart egy kis tárgy elkészítése. Ugyanakkor nagy hasznát vehetik majd a technológiának például a gyógyászatban, mivel pontosan a páciens igényének megfelelő implantátumok, orvosi műszerek állíthatók elő így. Ezen túlmenően apró, gyárakban már nem készített kütyük, vagy egyedi tervezésű dolgok is készíthetők lesznek 3D-s nyomtatással – derült ki a bemutatón.

HBN-OCs


A kutatás népszerűsítése

Az Európai Unió Bizottsága több mint 10 évvel ezelőtt indította útjára a Kutatók Éjszakáját azért, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeit és nehézségeit, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Ezen a pénteken 60 érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várta a nagyközönséget Debrecenben. Például kiderült, hogyan működik az akvapónia, nyerített-e valaha a szalámi alapanyaga, milyen volt a hírszerzés és az elhárítás a Nagy Háborúban. De a betonkenut és az itt fejlesztett alternatív hajtású autókat is meg lehetett nézni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában