Helyi közélet

2016.07.20. 13:11

PET-palackoktól is szennyzetett a Tisza vize

Budapest - Az egészségre ártalmas vegyületet találtak a Tiszában, a szennyezők az ártérben felhalmozódott PET-palackok.

Budapest - Az egészségre ártalmas vegyületet találtak a Tiszában, a szennyezők az ártérben felhalmozódott PET-palackok.

Ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában. Egy környezetvédő akció során a pillepalack hulladékkal erősen szennyezett területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használ a vegyipar. Bordós Gábor, a vizsgálatokat végző társaság munkatársa a laboratorium.hu-nak elmondta, hogy a folyó árterében felgyűlt, nagymennyiségű műanyagpalack egyértelműen nyomot hagy a természetben, jó hír viszont, hogy a folyó vizsgált szakaszán növényvédő szereket és gyógyszer maradványokat nem talált a laboratórium. Mivel a munkatársak egy PET-palackokkal sűrűn szennyezett területen vettek mintát, nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Tisza vizében mért ftalát-szennyezéshez a Tiszán úszó, illetve az ártérben jelen lévő PET-palackok is hozzájárulhatnak. Megnyugtató eredmény, hogy a rákkeltő biszfenol-A vegyületet, valamint növényvédőszer-hatóanyagokat és gyógyszer maradványokat a vízmintákból ez alkalommal nem mutattak ki.

HBN


Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált egy független laboratórium a Tiszában – derül ki a laboratorium.hu közleményéből.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában