Helyi közélet

2016.07.06. 13:50

Nem lesz többé kihívás átkelni a zebrákon Debrecenben

Debrecen - Biztonságosabban kelhetnek át a vakok és gyengénlátók székházuk előtt.

Debrecen - Biztonságosabban kelhetnek át a vakok és gyengénlátók székházuk előtt.

Ahogy arról beszámoltunk, a télen új irodába, a Külső vásártér 16. szám alá költözött a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete. Az 1432 tagot tömörítő szervezet elnöke, dr. Nagy Sándor ennek kapcsán arra panaszkodott, hogy az épület bejárata mellett, a vidéki buszpályaudvar – Nyugati utca – Postakert utcai nagy forgalmú útkereszteződésben nem sípolnak a gyalogosok jelzőlámpái, pedig az jelentősen segítené a vakok és gyengénlátók közlekedését. Jó lenne, ha ebben segítene az önkormányzat – tette hozzá.

A kérést akkor továbbítottuk a polgármesteri hivatalnak, ahonnan a városüzemeltetési osztály azt válaszolta: ilyen új berendezések telepítésére a költségvetésben biztosított források függvényében kerülhet sor.

Azóta találtak forrást

Miután egy, a közelmúltban látássérültté vált férfi ismét erre panaszkodott, újra felvettük a kapcsolatot a polgármesteri hivatallal. Most azt közölték, hogy a járdarekonstrukciós munkák során – a biztonságos átkelés elősegítése érdekében – kiemelt figyelmet fordítanak a kereszteződésekben az akadálymentesített, úgynevezett taktilis (bütykös) járdakövek elhelyezésére.

Hozzátették, a főpályaudvar építésével párhuzamosan – az elterelt forgalom levezetése érdekében – számos városi csomópontot átépítenek, és ezek során új hangjelző berendezések felszerelését is tervezik azokon a helyeken, ahol még nincs. A munkák elvégzését az Új Főnix Terv által biztosított forrásokból kívánják megvalósítani.

Július végéig elkészül

A Nyugati utca – Postakert utca kereszteződésében található kijelölt gyalogátkelőhelyekhez a hangjelző berendezések telepítéséről egyeztetést folytatott az önkormányzat a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületével. Ennek során abban egyeztek meg, hogy július végi határidővel öt darab, zöld jelzéskor sípoló hangot adó berendezést fognak telepíteni. A beruházás 450 ezer forintba fog kerülni.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában