Helyi közélet

2016.07.02. 11:19

Értékes telekről hallgat Tasó a vagyonnyilatkozatában

Nyíradony - A térség legbefolyásosabb embereként emlegetett képviselő bevallásában támogatásokat sem tüntetett fel.

Nyíradony - A térség legbefolyásosabb embereként emlegetett képviselő bevallásában támogatásokat sem tüntetett fel.

Éveken át hagyott ki tulajdonában álló ingatlanokat a vagyonnyilatkozatából Tasó László fideszes hajdú-bihari országgyűlési képviselő, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár – írja feltáró cikkében a Direkt36 portál. Bár többet az évek folyamán azóta felvezetett, illetve a feleségének ajándékozott – így nem kell szerepeltetnie a nyilatkozatban –, ám az írás szerint van még olyan, amelynek nincs nyoma a bevallásban, ezt nem is cáfolta Tasó.

Ez a közel 1380 négyzetméter terület része egy nagyobb, közvetlenül a 471-es főút mellett fekvő területegyüttesnek, amelyen egy autószerelő műhely és egy gázcseretelep működik. A területet korábban a műhely tulajdonosával közösen birtokolta. A portál munkatársának azt mondta, a cégeik számára volt szükségük a telephelyre. Idővel azonban felosztották egymás között.


Tasó László földjei. Fotó: direkt36.hu


A korábbi nyíradonyi polgármester 10 éven át úgy nyilatkozott a több mint 23 ezer négyzetméteres terület legnagyobb darabjáról a vagyonbevallásában, mintha csak fele­részben volna az övé, ám a tulajdonlap szerint annak teljes egészében ő a gazdája. Két másik kisebb darabot 2014-ig viszont nem is szerepeltetett a nyilatkozatában. A negyedik, korábban már emlegetett 1380 négyzetméteres darabot viszont azóta sem tartotta említésre méltónak a bevallásában. Ez egy első pillantásra nem különösebben jelentős telek, ám a fejlesztési tervek tükrében nagyon is értékes: a külterületből belterületté nyilvánítását például egy tavalyi testületi ülésen maga egyengette, a testület ellenszavazat nélkül fogadta el az erről készült előterjesztést.

Jó úton az ipari parkba

Hogy milyen fejlesztésekről van szó? Ezekről korábban a Napló is részletesen írt. Az egyik a 471-es út felújítása, 5,5 milliárd forint értékben. Közlekedéspolitikai államtitkári minőségében az alapkő-elhelyezési ünnepségen is részt vett. Másrészt tudományos innovációs park épül Nyíradony határában, Tasó telkeit pedig lényegében körbeveszik ennek a tervezett ipari parknak a „beavatkozási pontjai” – mutat rá a cikk. Az államtitkár a parlamentben azt mondta a cikk szerzőjének, Wirth Zsuzsannának, hogy ő biztosan nem épít oda, de lehet, hogy el- vagy bérbe adja.

Tasó László vagyonnyilatkozatában ugyanakkor más hiányosságokat is találtak: a számára megítélt földalapú és hasonló támogatásokat is úgy tüntette fel, hogy vagyona kisebbnek tűnt a ténylegesnél. Az oknyomozó cikk szerint 14 hektárnyi földjével kapcsolatban közölt pontatlan vagy hiányos adatokat, és több mint 3 millió forint állami támogatást felejtett el feltüntetni.


A térképen sárgával jelölt területek az ipari park "beavatkozási pontjai", köztük pedig - pirossal - Tasó telkei bújnak meg. Fotó: direkt36.hu


A szerző írásban feltett kérdéseire már nem válaszolt az államtitkár, a megkeresést fizetett provokációnak minősítette. Ugyanakkor a cikk megjelenése után Tasó László közleményt adott ki, mely szerint az állítások valótlanok, lejárató szándékúak. Azt ugyanakkor nem jelölte meg, hogy mindezt a cikk mely állításaira érti, és érdemben egyik állítást sem vitatta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában