Helyi közélet

2016.06.09. 07:41

Nem kell szidni a multit

Debrecen - Több mint tízezer munkahelyet hoztak Magyarországra jelentős külföldi befektetők.

Debrecen - Több mint tízezer munkahelyet hoztak Magyarországra jelentős külföldi befektetők.

Rekordszintet ért el Európában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) mértéke az elmúlt évben. A lezárt projektek száma a megelőző évihez képest több mint tizedével nőtt, átlépve az ötezres számot, közel 218 ezer munkahelyet teremtve. Magyarországon több mint 11 ezer új munkahely jött létre ilyen módon, több mint kétszerese a 2014. évinek.

Négyszer gyorsabban

Közép-Kelet-Európa országaiban közel négyszer gyorsabban nőtt a külföldi működőtőke-befektetések mértéke, mint a kontinens nyugati felén – derül ki egy friss kutatásából. Európa egészében tavaly 5 ezer 83 projekt zárult le, ami a megelőző évit 14 százalékkal múlta felül. Magyarországon tavaly 94 FDI-projektet zártak le, az így létrejött 11 ezer 741 új munkahely több mint kétszerese a 2014-es 4868-nak és több mint háromszorosa a 2013-as 3879-nek. Az új munkahelyek többsége az adott befektető itteni tevékenységének kiterjesztéséhez kapcsolódik. A hazai feldolgozóiparban 69 FDI-projekt zárult le tavaly, ezek összesen 10 ezer 675 munkahelyet hoztak létre, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén pedig 15 projekt 941 új állást jelentett. Az aktív külföldi befektetők zöme, közel 60 százaléka nyugat-európai volt, míg majdnem ötödük amerikai.

Figyelmet érdemel

„Az EY kutatása alapján számos területre érdemes figyelmet fordítania az európai cégeknek és államoknak, amennyiben az FDI-aktivitás fenntartására törekednek” – mondta Rencz Botond, az EY vezérigazgatója. „A következő években mindinkább a digitális iparágakra kerül a hangsúly a külföldi befektetők részéről, saját üzleti fejlődése szempontjából azonban csupán egy százalék nevezte fontosnak az Európai Bizottság által is támogatott digitalizációt. A globális felmérés jelzi ugyanakkor, hogy csökkent az európai tevékenységét kiépíteni, illetve bővíteni szándékozók köre. Míg a tavalyi jelentésben a válaszadók közel harmada tervezett európai befektetést, az idei adatok szerint alig több mint ötödük fogalmazott meg hasonló terveket” – tette hozzá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában