Helyi közélet

2016.05.09. 19:45

Létmentő lett a lélekjelenlét

Debrecen - A fiatalra talán a szintén honvédelmi hivatást választó édesapja lehet a legbüszkébb.

Debrecen - A fiatalra talán a szintén honvédelmi hivatást választó édesapja lehet a legbüszkébb.

A Hazáért Érdemjel a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb kitüntetés, amellyel 2013-as alapítása óta eddig két személyt tüntettek ki.

Néhány hete egy 19 éves fiatal szobájában is díszeleg egy a zöld szalagos éremből, emlékeztetve őt a debreceni Gulyás Pál Kollégiumban kiütött tűz során tanúsított helytállására.

Nem volt felmérhető a baj

Fodor Elek még ébren volt, amikor április 4-én kevéssel éjfél előtt kialudtak a fények a diákszállón. Zseblámpával szaladt le a portára, hogy kiderítse az áramszünet okát. A földszinten akkor már füst áradt az igazgatóhelyettesi irodából, amelyben a meghibásodott nyomtató volt. – Úgy éreztem a jelenlévőkben van némi tétovázás. Nem lehetett felmérni, hogy ebből mekkora baj alakulhat ki. Felszaladtam lépcsőn, elkezdtem felébreszteni és leküldeni a társaimat, hamar csatlakozott hozzám Barabás Attila tanár úr, akivel végigdörömböltük a szobákat – idézi a történteket Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tanulója. A fiúoldal kiürítése után a lányok részére ment a pedagógus és a diák. Mint mondta: itt nagyobb volt a baj, az első emeletet beterítette a füst, alig másfél méterre láttunk. Akit lehetett lekísértünk, de néhányan rosszul lettek, és voltak, akik annyira pánikoltak, hogy nem mertem megindulni a lépcsők felé velük. Őket visszakísértem a harmadikra, ahonnan a tűzoltók menekítették a bent lévőket az ablakon át daruval – tette hozzá.

Elek és tanára füstmérgezést kapott, a kórházat sok vérvétel, infúzió és oxigén után, másnap saját felelősségre hagyták el. Az épületben tartózkodó 495 ember – az enyhe füstmérgezésektől és egy kisebb üvegvágta sebtől eltekintve – épségben megúszta az esetet. Hogy Elek mennyire méltó a bátor helytállásért, hősies magatartásért adható érdemjel viselésére, jól mutatja az is, hogy némelyik aktív pedagóguson és az intézményfenntartó vezetőin túl kiemelte Balogh Cintia tevékenységét is.

Ölbe kapta...

Elismeréssel szólt a Tóth Árpád Gimnázium végzős diákjáról, aki Elekhez hasonló hősiességgel helyezte előtérbe mások biztonságát, a saját testi épségéért való aggódással szemben. Ő is ajtóról ajtóra futott, hogy értesítse az alvókat, és nem tétovázott akkor sem, amikor észlelte, hogy a hatodik emeleten elszállásolt kerekesszékes lány segítségre szorul: ölbe kapta a negyven kilogrammos mozgássérült fiatalt, és levitte.

HBN–HABE


Debrecen – A végleges ellenőrzés szerint 495 ember tartózkodott a debreceni Sumen utcai kollégiumban, amikor a hatemeletes épület földszintjén, egy 15 négyzetméteres szobában kigyulladt egy elektromos készülék, feltehetőleg egy faxkészülék.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában