Tűz ütött ki egy debreceni kollégiumban, közel ötszázan tartózkodtak az épületben

Akt.:
Tűz ütött ki egy debreceni kollégiumban, közel ötszázan tartózkodtak az épületben
© Fotó: Matey István
Debrecen – A végleges ellenőrzés szerint 495 ember tartózkodott a debreceni Sumen utcai kollégiumban, amikor a hatemeletes épület földszintjén, egy 15 négyzetméteres szobában kigyulladt egy elektromos készülék, feltehetőleg egy faxkészülék.

A tűz egy íróasztalra és az azon álló monitorra terjedt tovább, az iroda és a környékbeli folyosók füsttel telítődtek. A tüzet percek alatt eloltották a debreceni hivatásos tűzoltók, akik közel húszan vonultak a helyszínre. Több diákot magasból mentő, létrás jármű segítségével menekítettek ki az épületből. Egyikük kiugrott az ablakon, könnyű sérüléseket szenvedett, több embert pedig füstmérgezés gyanújával szállítottak el.

A diákok számára ivóvizet kértek a helyszínre a tűzoltók, valamint az épület átvizsgálása után beengedték őket az étkezőbe, hogy ott várakozzanak. Az épület karbantartójával történt egyeztetések után kiderült, hogy megoldható a kollégium újbóli áram alá helyezése úgy, hogy a tűzzel és a füsttel érintett helyiségeket kizárják a hálózatból.

Az épület átvizsgálása, átszellőztetése és az elektromos hálózat felülvizsgálata után visszatérhettek szobájukba a diákok. A mentők folyamatosan szállítják kórházba a kivizsgálásra, vagy ellátásra szorulókat, egyelőre harmincöt embert vittek el, de ez a szám később még nőhet.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –