Helyi közélet

2016.04.12. 12:49

Szaharai homokot is hozott a meleg szél

Debrecen - A megyeszékhelyen nem ritka a poros levegő – egyszer a Szaharából, máskor a Hajdúságból fújja oda a szél.

Debrecen - A megyeszékhelyen nem ritka a poros levegő – egyszer a Szaharából, máskor a Hajdúságból fújja oda a szél.

Ritka természeti jelenségnek lehettünk tanúi az elmúlt napokban Debrecenben is. Ez egyrészt az április elején szokatlanul, mintegy 10-12 fokkal melegebb hőmérsékletben, másrészt, a főleg napkeltekor és napnyugtakor észlelhető füstszerűen opálos égboltban nyilvánult meg. Nem keveseknek – főleg az autó tulajdonosainak – pedig az tűnt fel, hogy a pénteki és a szombati esőt követően gépjárművükön szürkés-sárga bevonatot hagyott a csapadék.

A három jelenség összefügg – tudtuk meg Szegedi Sándortól, a Debreceni Egyetem meteorológia tanszékének vezetőjétől. Mint azt kifejtette, a meleg levegő a Szaharából, onnan is az algériai-egyiptomi határvidékről érkezett hozzánk. És mivel ott a korábbi szélviharok nagy magasságokba repítették a sivatag homokját, azt a délies légáramlatok Dél- és Közép-Európa, így Magyarország fölé is eljuttatták. A csapadékhullás pedig a por egy részét kimosta a légkörből, így vált láthatóvá a gépkocsikon.

A szálló por egyébként nem rendkívüli időjárási jelenség Debrecenben. Főleg tavasszal a száraz talajú és akkor még növénymentes Hajdúságról a nyugati szelek a felszín közelében befújják a port a városba. Ez történt meg, mégpedig igen látványosan egy évvel ezelőtt is.

A jelenlegi meleg időjárásból egyébként nem lehet következtetni az év hátralévő részének hőmérsékletére – válaszolta kérdésünkre Szegedi Sándor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában