Helyi közélet

2016.02.19. 16:49

A képet óvni és látni kell

Debrecen - A nemzetközi műkereskedelem, képzőművészet ismeri a kölcsönzés jelenséget.

Debrecen - A nemzetközi műkereskedelem, képzőművészet ismeri a kölcsönzés jelenséget.

Egy festménynek az a legrosszabb, ha a pincében áll és senki sem látja – osztotta meg véleményét Károly Ferenc portálunk olvasóival. A Hal Köz Galéria tulajdonosa támogatja a világszerte sok múzeum által bevett gyakorlatot, miszerint az évek óta csak becsomagolva tárolt műtárgyakat kölcsön adják, külföldön jellemzően ingyen. – Fontos, hogy szakemberek vizsgálják meg, a mű leendő helye minden szempontból megfelel-e a tárolásra, a páratartalom, a hő és a természetes fények alkalmasak-e az állagmegőrzésre, a bérlőnek a megszabott biztosítást, illetve a karbantartási költséget ki kell fizetnie. Ha ezeket a feltételeket valaki vállalni tudja, azzal nagy terhet is levehet a múzeumok válláról, ráadásul a kép beteljesíti azt, amiért készült: gyönyörködhetnek benne – fogalmazott a kereskedelmi-, kortárs galéria vezetője. A magyar törvények egyébként a fentiekre lehetőséget adnak, amennyiben a felek az elhelyezési dokumentációban rögzítik ezeket.

A titkolás árt

Károly Ferenc elmondta, hazánkban is elfogadott, hogy intézmények bérelnek alkotásokat. A prominens személyek háza olykor gyűlések, találkozók helyszíne, ahol sok befolyásos ember megfordulhat, ezért nem elvetendő, hogy a falakat művészi alkotások díszítsék, amennyiben adottak a megfelelő körülmények és pontosan lefektetett szabályok mentén kölcsönzik azokat. Hazánkban azonban ez az ügy politikai színezetet kapott, ami nem tesz jót a szakmának. Már az gond, hogy csak hosszú pereskedés után sikerült kiszedni a Szépművészeti Múzeumból, hogy hol vannak a festmények. Tiszta, egyenes helyzetet kellene e téren teremteni és ha kérik, nyugodt lelkiismerettel beszámolni a nyilvánosságnak – véli.

Múzeumok között

Az eset kapcsán a Déri Múzeumot is megkérdeztük. Magánszemélynek nem, de a múzeum más gyűjtemények, intézmények számára rendszeresen kölcsönöz műtárgyakat a törvényi feltételek betartásával. Az elmúlt évben huszonegy kölcsönszerződés született, többek között az Országgyűlési Múzeum és a Nemzeti Múzeum is a partnerek között szerepel. Az intézmény megörökölt egy speciális helyzetet a Modem tagintézménnyé válásával: a Déri vált az Antal-Lusztig gyűjtemény közel ötszáz darabjának kezelője. Ezeket a tulajdonos, Antal Péter írásos hozzájárulása esetén engedik ki az épület falai közül. Dr. Angi János, igazgató a téma kapcsán nem kívánja kommentálni más muzeális intézmények kölcsönzési gyakorlatát – kaptuk a választ kérésünkre.

HBN


Kormányközeli kölcsönző

Emlékeztetőül: az elmúlt hetekben, – 1,5 évvel az első igénylés és több fordulós pereskedés után bírósági kötelezés nyomán – adta ki a Szépművészeti Múzeum azt a közadatot, miszerint 300 millió forint értékű, tíz darab antik képet kölcsönöztek, három hónapon át, havi 15 ezer forintért egy fővárosi önkormányzati lakás díszítésére. Az ingatlant hivatalosan Habony Árpád volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérli.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában