Helyi közélet

2015.12.04. 09:35

„Nem a csordakúton vannak” - Kiborultak a lakók a bulizók miatt

Balmazújváros - Panaszból nem volt hiány, hosszú távon megoldást nyújtó javaslat viszont nem hangzott el az önkormányzat szerdai közmeg­hallgatásán, amelyet a városban éjjel is nyitva tartó szórakozóhelyek, kocsmák miatt hívtak össze. A becsléseink szerint legalább 60-70 érdeklődő részvételével megtartott fórumon dr. Veres Margit polgármester közölte: az Ifjúsági és Közösségi Házba szervezett koncerteket máshol tartják meg; a művelődési ház elé pedig mozgásérzékelő ref­lektort szerelnek fel, hogy a térfigyelő kamera sötétben is láthassa a rendbontókat.

Balmazújváros - Panaszból nem volt hiány, hosszú távon megoldást nyújtó javaslat viszont nem hangzott el az önkormányzat szerdai közmeg­hallgatásán, amelyet a városban éjjel is nyitva tartó szórakozóhelyek, kocsmák miatt hívtak össze. A becsléseink szerint legalább 60-70 érdeklődő részvételével megtartott fórumon dr. Veres Margit polgármester közölte: az Ifjúsági és Közösségi Házba szervezett koncerteket máshol tartják meg; a művelődési ház elé pedig mozgásérzékelő ref­lektort szerelnek fel, hogy a térfigyelő kamera sötétben is láthassa a rendbontókat.

A belvárosban a pihenni vágyók és a szórakozók igényei között kell egyensúlyozni. Az Arany János és a Batthyány utcákban, a Posta közben, a Szabadság soron, valamint a Kossuth téri lakótelepen élők panaszkodtak az éjjel hangoskodó bulizókra a szerdai közmeghallgatáson. Ezeken a helyeken, illetve környékükön szórakozóhelyek, kocsmák működnek. A lakók többsége azt mondja, a hangzavartól nem tudnak pihenni.

A Batthyány utcán élők több mint tíz éve elszenvedői mások szórakozásának. Egy itt működő éjjel-nappali kocsma mellett élő idős férfi azt vetette az üzemeltető szemére, hogy ő 12 éve látványpékségnek írt alá, ám – fogalmazott – két hónap múlva „éjjeli mulatóvá” alakította. – 75 éves vagyok, éjszakánként sokszor a bolondulás vesz élő. Volt, amikor ríva mentem a rendőrségre, hogy nézzék meg, mi folyik itt. Nálam különb legény nem volt, mégsem törtem-zúztam – magyarázta. A szintén ott élő Baji-Gáll Jánosné szerint a szórakozók az ételt, italt az utcán fogyasztják el. – Reggel nem győzünk rendet rakni, mert a kocsmáros ezt nem teszi meg. A sövényben üvegeket, bugyit, melltartót találunk.

Kikényszerített cigarettázók

Hegedűs Péter, a Batthyány utcai kocsmát üzemeltető vendéglátós, egyébként önkormányzati képviselő (CÉLBAKÍSÉR) válaszában kérdéseket vetett fel. Többek között azt, hogy a vendéglátósnak milyen joga van a rendcsináláshoz. Elmondta továbbá, hogy nála nem szól zene, a cigarettázók pedig szabad térre kényszerülnek a törvény miatt, a beszélgetés pedig az emberrel járó szükséglet. Dr. Berecz József alezredes, a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság vezetője úgy reagált, a vendéglátósnak felelőssége van, mivel ittas embert szeszes itallal nem lehet kiszolgálni.

Tar Sándor a nyilvános WC hiányára panaszkodott, így a bulizók a ház előtt végzik dolgukat. Szerinte péntekenként több rendőrre volna szükség, mert a fiatalok az úton, illetve a művelődési ház előtt driftelnek, s bömböltetik a zenét az autóban. Egy, a Posta közben, az ottani szórakozóhely mellett élő asszony azt mondta, többször előfordult, hogy az ablakpárkányán hagyták az üveget, vagy lehányták. Megjegyezte, a kulturált szórakozás ellen nincs kifogása, de a szórakozóknak tudomásul kellene venniük, hogy „nem a csordakúton vannak”. Kerekesné Dobi Erika, az ottani szórakozóhelyet működtető BAKI Egyesület tagja azt kérte, ne mossák egybe az intézményt a közeli kocsmával. A rendőrkapitány úgy reagált, hogy lényegesen kevesebb bejelentés érkezik a BAKI miatt, mint a másik esetében.

Elégedetlenek az intézkedéssel

Többen azt is sérelmezték, hogy a rendőrség nem vesz fel jegyzőkönyvet a bejelentés után, illetve nem kapnak információt arról, milyen intézkedés történt. Az alezredes elmondta: a rendőrségnek nem kell jegyzőkönyvet felvennie, s az intézkedés alá vont személlyel kell csak közölni, hogy miként fejeződik be az intézkedés. – A kollégák az elmúlt egy hónapon belül legalább kétszer szabtak ki helyszíni bírságot a járműben szóló hangos zene miatt, már, amikor tetten érték az autóst. Mindenki bekapcsolja az övét, ha rendőrt lát – így vannak ezzel a fiatalok is. Így, amikor a rendőr befordul a művház elé, már nem driftelnek a fiatalok – felelte, kiemelve: a legtöbb rendőr, 6-8 pár, péntekre van beosztva, ami hagyományosan „a bulinap” Balmazújvárosban. A sebességmérés kapcsán megjegyezte: amikor legutóbb lakossági igény alapján mértek a Batthyány utcán, a legtöbb megbírságolt éppen az ott élők közül került ki.

Csiha Gábor hatósági osztályvezető elmondta, a lakók nyugalma érdekében a képviselő-testület rendeletben szabályozhatja a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását. Dr. Veres Margit (független) polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a fórumon elhangzottakat figyelembe véve készülhet előterjesztés, s leszögezte: nincs arról szó, hogy az önkormányzat bezárná a szórakozóhelyeket. Szerinte neveltetés kérdése a szórakozás, az ügyet pedig úgy kell rendezni, hogy aki pihenni akar, annak erre meglegyen a lehetősége, s a fiatalok se járjanak el Debrecenbe, vagy máshová bulizni.

HBN–SZZSL


Költöztetik a koncerteket

A Szabadság soron élő Tóth Imrének a 2012-ben elkészült Arany János utcai Ifjúsági és Közösségi Házból lett elege. Úgy fogalmazott, hogy az ott zajló koncertek, diszkók alatt úgy rezeg az épület, hogy nem lehet megmaradni a lakásban. – Ötödik hétvége, hogy szombaton nem alszunk. Gyomoridegem van, dolgozni nem tudok, nem tudom, kihez forduljak. Jöjjön ki az önkormányzattól valaki, s mondja meg, hogy lehet a lakásban szombaton pihenni! – kérte, hozzátéve, az önkormányzat haladéktalanul tegyen valamit. Dr. Veres Margit polgármester válaszában azt mondta, a leszervezett koncerteket áthelyezték az önkormányzati fenntartású közösségi házból, szakember fogja az épület szigetelését megvizsgálni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában