Helyi közélet

2015.12.21. 11:41

Nehéz sorsú, tehetséges diákokat támogat a Miska-alapítvány

Hajdúböszörmény - Rendhagyó író-olvasó találkozó volt Hajdúböszörményben december 16-án.

Hajdúböszörmény - Rendhagyó író-olvasó találkozó volt Hajdúböszörményben december 16-án.

A városháza Báthory termében Miska Jánost kérdezte életművéről, gondolatairól Koltay Gábor filmrendező. Miska János író, szerkesztő, bibliográfus, könyvtáros, a kanadai magyar irodalom szervezője volt évtizedeken keresztül. Nyírbéltekről származik, 1953-ban érettségizett a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban.

A találkozón Kiss Attila polgármester köszöntötte a vendégeket, és üdvözölte az egykori bocskais diákot. A közreműködő kisgimnazisták előadták a böszörményi betlehemest. Az emelkedett hangulatú találkozón két fontos tényt jelentettek be - tudtuk meg Gyulai Sándor gimnáziumigazgatótól.

Miska János a róla elnevezett alapítvány létrejöttét tárta a jelenlévők elé. Az alapítvány célja, hogy szegény sorsú, tehetséges magyar diákokat anyagilag is támogasson, így továbbtanulási esélyüket elősegítse. Az alapítvány minden évben két fiatal – egy Nyírbélteken általános iskolában tanuló, és egy Hajdúböszörményben, a Bocskai István Gimnáziumban angol tagozatos középiskolai tanuló – részére ösztöndíjat kíván biztosítani egyenként évi kétszázezer forint összegben, annak érdekében, hogy az alapítvány által kiírt témacsoportokból, az egyéb meghatározott feltételek szerinti dolgozatot írjanak.



Gyulai Sándor, a gimnázium intézményvezetője ezen az alkalmon azt is elmondta, hogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány keretében működő Kultúra Lovagrendje arról értesítette, hogy elfogadták Miska János jelölését a Magyar Kultúra Lovagja címre. A 2015. évi pályázatra a társadalmi szervezetek és önkormányzatok összesen 206 személyiség elismerésére tettek javaslatot, eredményhirdetés a jövő évi kultúranapon lesz.

HBN


Az alapítvány célja

Szegény sorsú, tehetséges magyar diákok anyagi támogatása, továbbtanulási esélyük elősegítése. A magyarság történetének, irodalmi kulturális életének tanulmányozása, kutatása. Az irodalmi szellemi értékek feltárása, megőrzése, közkinccsé tétele. A célok megvalósításával, egész tevékenységével támogatni kívánja a magyarság szellemi közösségének erősítését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában