Helyi közélet

2015.12.20. 18:56

Időjárás-jelentés - 2015. december 20.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Az 50. szélességi körtől északra, illetve az Atlanti-óceán partvidékén változékony az idő. Errefelé vonulnak az időjárási frontok, amelyeket felhőátvonulások kísérnek, a csapadék formája nyugatabbra eső, a Kelet-európai-síkság keleti, északkeleti részén hó. Az erőteljes nyugatias áramlás miatt enyhe az idő, sokfelé 10 fok közelében, Franciaországban 15 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de Oroszország európai felének középső részén is hasonló értékek fordulnak elő, mint a Kárpát-medencében. Igazán hideg a Kola-félsziget-Kaszpi-tenger vonaltól keletre van, itt húzódik ugyanis az a frontzóna ami az enyhe légtömeget elválasztja a Szibériai hidegtől. Utóbbi az Ural előterébe is beszivárgott, arrafelé -10, az Uralon túl -20 fokot is mérnek a "legmelegebb" órákban. Ezzel szemben a Kárpát-medencében, a Balkánon, illetve Dél-Európában anticiklon alakítja az időjárást. Errefelé csendes, eseménytelen az idő, a Földközi-tenger partvidékén több órára kisüt a nap, ami miatt 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de Dél-Spanyolországban helyenként 20 foknál melegebbet is mérnek. Közép-Európában és a Balkán-félsziget középső részein viszont csak elvétve süt ki pár órára a nap, többnyire borult az ég, párás, ködös idő a jellemző szitálással, ónos szitálással, a hegyekben hószállingózással. Éjjel-nappal fagypont körül, vagy kevéssel e felett alakul a hőmérséklet, kicsi a napi hőingás. Hétfő estig alapvetően ez a magasnyomás határozza meg a Kárpát-medence időjárását, azonban északra egy hidegfront érinti térségünket, ami miatt helyenként felszakad a felhőzet és kisüt a nap.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Túlnyomóan borult lesz az ég, párás, a magasabban fekvő helyeken tartósan ködös idő várható. Csak a legmagasabb hegycsúcsok törik át az alacsonyszintű felhőzetet, ott több órára kisüt a nap. Hétfőn délelőtt a Dunántúlon, később a Dél-Alföldön is felszakadozik a felhőzet, és várható némi napsütés. Számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem várható, legfeljebb szitálás, illetve hétfő este északkeleten néhol kisebb eső fordulhat elő. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap a Kisalföldön és a Fertő környékén, hétfőn a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg időnként a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 3 és 8 fok között valószínű, de délnyugaton néhol 9, 11 fok is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában