Helyi közélet

2015.12.11. 15:56

„Gyerekjáték” az erdészet?

Debrecen - Új erdészeti irodát és erdészeti erdei iskolát adtak át a Kartács utcán.

Debrecen - Új erdészeti irodát és erdészeti erdei iskolát adtak át a Kartács utcán.

Számos komoly fejlesztést hajtott végre az elmúlt öt évben Debrecen környékén a Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csaknem 56 ezer hektár erdőt kezelő, állami Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. – ismertette Szalacsi Árpád a cég vezérigazgatója, akkor amikor átadták a Kartács utcai központjukban kialakított új erdészeti irodát és erdészeti erdei iskolát. Elmondta: 2010. óta egyebek mellett korszerűsítették az Erdőspusztai Bemutató Házat, új kilátót építettek Hármashegyen, felújították a Fancsikai Kilátót, pihenőhelyeket hoztak létre az Erdőspusztákon, valamint foglalkoztató házat alakítottak ki az Erdőspusztai Arborétumban. Hozzátette: az új irodákban korszerű körülmények között dolgozhatnak munkatársaik, az erdei iskolában pedig a gyerekeknek lehetőségük lesz az erdőkkel, a természetvédelemmel kapcsolatos ismereteik bővítésére.

Az akár az alap

Dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár az avató ünnepségen hangsúlyozta, hogy a 22 állami erdőgazdaság közül az egyik legjobban teljesítő a Nyírerdő. Az eredmények alapja az akácfa.

– Ezért is éreztük rendkívül felesleges és buta támadásnak Brüsszel és az értelmetlen természetvédelmi törekvések irányából az akác elleni támadást és nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy mostmár hungaricumként tekinthetünk erre a fafajra és nem kell róla lemondanunk – jelentette ki az államtitkár.

Dr. Papp László Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy Debrecen egyik legnagyobb értéke ma is a Nagyerdő, melynek városi része az elmúlt 3-4 évben kiemelt fejlesztési terület volt.

HBN-OCs


Fejlődő erdészet

A Debreceni Erdészetet és a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolát 720 négyzetméternyi területen helyezték el, melyekhez egy 143 négyzetméteres úgynevezett erdei foglalkoztató is tartozik. A beruházás 256 millió forintba került. A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. 2010. óta több mint 300 millió forintot fordított Debrecen környéki fejlesztésekre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában