Helyi közélet

2015.12.25. 12:09

Betlehemben történt, Hajdúdorogon bemutatták

Hajdúdorog - A köd tette igazán sejtelmessé a szentestét megelőző órákban a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyház környezetében megtartott körmenetet.

Hajdúdorog - A köd tette igazán sejtelmessé a szentestét megelőző órákban a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyház környezetében megtartott körmenetet.

Ugyanakkor a kellemetlen időjárás sem akadályozta abban a helybelieket, hogy részt vegyenek a szent család karácsony esti történetének felidézésében. A székesegyháztól induló és oda visszatérők menetében legalább ötszázan vettek részt. A menet élén József haladt egy szamarat vezetve, amelynek hátán Mária ült. Őket követték az angyalok, a napkeleti bölcsek és pásztorok – mindannyian a Bibliából ismert öltözékbe bújt hajdúdorogi lakosok. Majd a körmenet tagjai, akikhez az út során is sokan csatlakoztak.

A székesegyház kertjében Dalanics Zoltán paróchus köszöntötte az egyházi esemény résztvevőit. Felelevenítette a bibliai történetet, miszerint Augustus császár elrendelte a lakosság összeírását, és ennek mindenkinek csak a származási helyén tehetett eleget. Így indult el az áldott állapotban lévő Mária Józseffel Betlehembe. Hiába kopogtattak szállásért, azt sehol sem kaptak…

-Ha mi nem engedjük be a fényt, Jézus szeretetét a lelkünkbe, mit sem ér a karácsony. Ilyenkor a saját lelkünkben készítünk szállást a hozzánk érkező Isten fiának – fogalmazott a paróchus.

Az egyházi, karácsonyi énekeket daloló menet követte a szent családot, akik két helyen is megálltak szállást kérni, de mint az a bibliai történetben van, nem kaptak. Volt viszont kedves szó, szeretet és vendéglátás: tea, forralt bor, kalács és pogácsa. A körmenet utolsó állomása a székesegyház volt, ahol immár szálláshoz, melegséghez, biztonsághoz jutott a szent család és népes kísérete. Az események azonban itt sem fejeződtek be, hiszen a színpadon a szentestéhez kapcsolódó betlehemi történeteket népi elemekkel átszőtt előadásokon mutatták be a hajdúdorogiak. A szenteste történetének megelevenítése megerősítést, önmagunk megerősödését szolgálja. . Az embernek önmagának kel megtalálni a helyes utat. Rohanó világunkban olyan gyorsan élünk, hogy Isten alig ér utól bennünket. Karácsonykor lassítsunk, hagyjunk időt Istennek is és induljunk el a betlehemi úton – fogalmazta meg a körmenet célját Dalanics Zoltán paróchus.

HBN


Hajdúdorog – A hagyományokhoz híven ebben az évben is a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség december 24-én délután 15 órától megrendezte a Szállást keres a Szent család elnevezésű körmenetet – írja olvasónk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában