Helyi közélet

2015.10.02. 12:53

Nagyon nem akarják a környéken élők, hogy tizenkét emeletes épület legyen a Délibáb helyén

Debrecen - Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a Délibáb áruház helyére tervezett épület ügyében.

Debrecen - Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a Délibáb áruház helyére tervezett épület ügyében.

A nyugtalanság oka egyértelműen az információhiány. Azt tudják az ott élők, hogy a Délibáb tulajdonosa le szeretné bontani az épületet, azt viszont nem, hogy oda pontosan mi kerül, mikor és az milyen módon épül majd fel. Ezekre a tervek elkészültekor kaphatnak választ.

Július 7-én leírtuk, hogy az akkori állás szerint oda egy 12 szintes, lakó- és kereskedelmi egységeket tartalmazó épület kerülhet. A terveket azonban még nem véglegesítették. A cikk megjelenése után a környéken élők aláírásgyűjtésbe kezdtek az írásunkban leírt épület ellen. Eddig mintegy 140-en írták alá a tiltakozóívet.

A lakók félelmei

Élesen kifogásolják, hogy mind ez idáig őket arról senki sem kérdezte meg, hogy milyen épületet szeretnének a szomszédságukba. Nem tudják azt sem, hogy van-e beleszólásuk a környék lakóinak abba, hogy mi legyen a Délibáb helyén. Szerintük egy új kereskedelmi, vegyes funkciójú tömb tervezése ellentétes az adott hely térszerkezetében betöltött szerepével, ezért az elképzelés semmilyen szinten nem támogatható. Úgy vélik, a 12 emeletes ház nem teremti meg a környék magas építészeti színvonalát, az nem illeszkedik a környezetbe. A lakók nem értik, hogy a Délibáb szétverésekor és a törmelék elszállításakor miként érvényesül a környező épületek védelme. Lehetetlennek tartják, hogy az új épület ne lépjen ki a jelenlegi áruház területéről – például az építési terület megközelítése miatt, az anyagok, gépek tárolása okán. Féltik az ott lakók az alvó városrész státuszt, továbbá szerintük kevesebb lesz a zöldterület.

Még tervezik

A polgármesteri hivatal válaszait azzal kezdi, hogy a környék lakói a Délibáb áruház helyére tervezett épülettel kapcsolatos észrevételeiket akkor tudják csak megtenni, ha az építéshatósági eljárás során ügyfélként bejelentkeznek. Személyesen is tájékozódhatnak a polgármesteri hivatal műszaki osztályán az engedélyezési tervvel kapcsolatban.

A jelenlegi áruház helyére tervezett vegyes funkciójú épület nem tekinthető ellentétesnek a hely városszerkezetben betöltött szerepével, hiszen a kereskedelem, szolgáltatás és a lakófunkció most is jelen van a közvetlen környezetben. Az épület magasságát, szintszámát, formai kialakítását az arra felhatalmazott szakmai döntéshozók még a tervezés fázisában véleményezik. Ez a folyamat jelenleg is tart. A környezettel való kapcsolat, a sarokpozíció, az egyedi építészeti karakter megteremtése a véleményezési szempontok között kiemelten szerepel.

A meglévő épület bontására vannak technológiák, amelyek a szomszédos házak állagát nem veszélyeztetik. A tervezett épület a legutolsó tervváltozat szerint a meglévő kialakult telekhatáron nem nyúlik túl. A kivitelezéshez szükséges felvonulási terület kialakításához a közterület bizonyos mértékű igénybevétele szükségessé válik.

HBN–KZS


Több lesz a zöldfelület

A környezet karaktere nem alvó városrész jellegű, mivel az egy ettől eltérő beépítést, városszerkezeti pozíciót, és területhasználatot jelent – áll a polgármesteri hivatal válaszában. De ha csak azt a tényt veszik figyelembe, hogy a területet alapvetően nagy forgalmú városi utak veszik körül (a tervezett beruházás a tömb peremére kerül), nehéz ezt fogalmilag is alátámasztani.Zöldfelület a jelenlegi közel teljes beépítést tekintve gyakorlatilag most sincs az ingatlanon, viszont a tervezett beruházás során nagyobb felületű zöldtetőt alakítanának ki, ami javítana a jelenlegi helyzeten.A környezet forgalmának nagysága a beruházást követően valószínűsíthetően változni fog, viszont a jelenlegi felszínen történő parkolás helyett a gépjárműveket mélygarázsban lehet majd elhelyezni, ezért a parkolásból adódó zajterhelés csökkenni fog.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában