Helyi közélet

2015.10.14. 09:03

Bezárják a menekülttábort, de mi lesz az ott dolgozókkal?

Debrecen - A 89-ből 48 dolgozónak más munkalehetőséget ajánlanak fel a BÁH berkeiben.

Debrecen - A 89-ből 48 dolgozónak más munkalehetőséget ajánlanak fel a BÁH berkeiben.Talán kevesen emlékeznek rá – bár a Sámsoni út környékén élők közül biztos többen –, hogy már 2008 márciusában biztonsági kockázatokra hivatkozva javasolta Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) akkori polgármester a befogadóállomás kitelepítését a városból. A közgyűlési felvetés aztán megjárta a hivatali utakat, s el is veszett bennük, a környékbeliek pedig megtanultak együtt élni átlag háromszáz – akkortájt főképp szerb, iráni, afgán – menekülttel Debrecen határában. Az újabb fordulat 2013-ban következett be, amikor néhány hónap alatt megtriplázódott a menedékkérők száma, s az ezzel járó „felfordulás”.

A Napló elsőként közölt nagy riportot az áldatlan állapotokról, majd folyamatosan tudósított a fejleményekről. Az ott élők problémáját több párt is felkarolta – ki-ki a maga vérmérséklete és céljai szerint eljárva. Tüntetések és ellentüntetések, összecsapások táboron kívül és belül, majd a 2015-ös menekültválság. Ezen az úton jutottunk el odáig, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Kósa Lajos – immár nem város- –, hanem parlamenti frakcióvezetőként – „kijárta”, végleg zárják be a Sámsoni úti befogadó állomást, ahol az elmúlt hetekben akár 1500-an is összezsúfolódtak, hogy 1-2 nap „pihenés” után tovább meneteljenek Nyugat-Európa felé.

200-an korábban jöttek

A menekültvándorlást azonban nem mindenki használta ki (vagy tudta kihasználni). A Sámsoni úti befogadó állomáson ugyanis – a Belügyminisztérium hétfői adatai alapján – 222-en élnek, s közülük 201-en már szeptember 12-e (a magyar-szerb határ lezárása) előtt érkeztek a táborba. Az ott lévőkből 28-an nemzetközi védelemben részesítettek, a többiek pedig feltételezhetően Magyarországon szeretnék megvárni a menekült­ügyi eljárásuk befejezését. A teljes képhez azonban tudnunk kell, 148-an az őrzött befogadó központban vannak, amit el sem hagyhattak volna… Utóbbiakat december 31-ig, előbbieket október 31-ig helyezik át máshová.

A környékbeliek tehát még nem bonthattak pezsgőt, s valószínűleg még várnak is a durrogtatással, hiszen az épületek továbbra is a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vagyonkezelésében maradnak, s egyelőre a Belügyminisztérium nem közölte, mire használják majd azokat.

Hónapokkal kevesebb

Arról viszont tájékoztatták portálunkat, hogy a debreceni befogadó állomáson és a menekültügyi őrzött befogadó központban összesen 42 közalkalmazott, 6 munkavállaló és 41 közfoglalkoztatott dolgozik. „Minden dolgozó számára felajánlunk egy másik állást a BÁH-hoz tartozó intézmények egyikében. Amennyiben nem vállalják, a felmentés ideje függ a munkaviszonyban eltöltött évek számától” – tájékoztatott a belügyi tárca. Kérdéseinkre küldött válaszukból kiderült, a közfoglalkoztatottak esetében a munkaügyi központon keresztül kezdeményezték a szerződések lejáratának módosítását 2016. február 29. helyett 2015. december 31-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában