Helyi közélet

2015.10.01. 09:31

Kukoricapiac: cső(d)be húzva…

Hajdú-Bihar - A hazai termés az aszály miatt harmadával csökkent, de ez nem látszik meg az árakon.

Hajdú-Bihar - A hazai termés az aszály miatt harmadával csökkent, de ez nem látszik meg az árakon.

Az idei kukoricapiaci trendeknél mi sem példázhatná jobban azt a nyilvánvaló tényt, hogy a magyar piac, a magyar árutőzsde jelentősége porszemnyi a világban, ezért aztán a saját áraink alakítására sem feltétlenül mi vagyunk befolyással. Sokkal inkább a világpiac.

Stagnáló árak

„Miközben itthon a hosszan tartó aszály miatt a kukoricatermés több mint egyharmada odaveszett, a világ rekordtermést vár a legfontosabb takarmánynövényből. Éppen ezért én a jelenlegi 40-42 ezer forintos tonnánkénti ár stagnálására számítok. Ugyancsak a kukoricaár emelkedése ellen hat az immár tartósan alacsony kőolajár, hiszen etanolt előállítani drága kukoricából ilyen világpiaci környezetben nyilvánvalóan nem érné meg” – engedett betekintést a globális összefüggésekbe Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke. A szakember emlékeztetett, hogy míg tavaly 9 millió tonnát meghaladó kukoricatermés volt idehaza, idén jó, ha 6 millió tonnát betakaríthatnak.

Megtermelik, de…

A Derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft.-nél most éppen azt várják, hogy felszáradjon a talaj és a kombájnok elkezdhessék vágni a kukoricát. Békési Imre ügyvezető igazgatónak nincsenek kétségei afelől, hogy idén is megtermelik az abraknak valót, ugyanakkor a megszokottnál alacsonyabb hozamok értelemszerűen növelik az önköltséget, ami viszont csökkenti a termelők hasznát. – A termésbecslés alapján azt tudom mondani, hogy 25-30 százalékkal kevesebb kukoricánk terem, mint tavaly. Pedig a lehetőségeinkhez képest tényleg mindent megtettünk, hogy mentsük a menthetőt. Ahol technikailag lehetséges volt, az árukukoricát is öntöztük, hogy jobb legyen a hozam – mondta.

Polgár József komádi gazdálkodó meglepő módon azzal kezdte a nyilatkozatát, hogy ő bizony alapvetően elégedett a terméssel. „Szépen hozott a búza, tisztességesen termett a napraforgó és a kukoricámból is kinézem a 8 tona körüli hektárankénti átlagot. Szerencsére kaptunk némi esőt, ami a mélyenfekvő részeken sokat lendített a termésmennyiségen” – vont mérleget a bihari gazda.

Kettős szerepben

Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója állattartóként tulajdonképpen elégedett lehet a relatíve nyomott kukoricaárakkal, azonban mégsem teljes az öröme. „Az a legnagyobb problémánk, hogy mivel nálunk a szántóföldi zöldségtermesztés dominál, nem marad elegendő területünk megtermelni az állataink számára szükséges mennyiségű kukoricát. A hiányzó takarmányt kénytelenek vagyunk a szabadpiacról beszerezni, pedig az lenne az igazi, ha 30 ezer forint körüli önköltségi áron magunknak tudnánk előállítani a tengerit” – vetett számot a valós és az áhított lehetőségeikkel a vezérigazgató. Náluk egyébként a kukorica hat tonna körüli hektárankénti hozamot ígér, ami a hosszan tartó aszály ismeretében elfogadható, de ha azt nézzük, hogy feléjük nem ritka a 10 tonna körüli hozam sem, akkor bizony az idei kevésnek tűnik.


Ahogy tisztul a kép…

A betakarítási munkák előrehaladtával világszerte egyre inkább körvonalazódik a 2015/16-os gazdasági év kibocsátása, és erre utal az augusztus óta tapasztalható gabonaár-csökkenés is. A malmi búza jegyzése például itthon szeptemberi szállításra júliusban még 50 ezer forint volt tonnánként, míg szeptember 11-én a legközelebbi lejáratra vonatkozó tőzsdei jegyzés 48 ezer 200 forinton állt. A világpiaci árak ugyancsak csökkentek ebben az időszakban. A kukorica tőzsdei ára szeptember 9-én 47 ezer 880 forint volt tonnánként Fekete-tengeri paritáson.


Hajdú-Bihar - Belföldön és a világpiacon is csökkent a gabonafélék ára augusztusban az árutőzsdéken.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában