Helyi közélet

2015.10.20. 10:08

A földbérlők sokallják a bérleti díjakat

Debrecen - Állami földeladás: a jelenlegi haszonbérlők akár perelhetnek is a magasabb összeg miatt.

Debrecen - Állami földeladás: a jelenlegi haszonbérlők akár perelhetnek is a magasabb összeg miatt.

Perekhez vezethetnek az állami földeladások, ha az új tulajdonosok a ma hatályos földhaszonbérleti szerződések módosításával piaci haszonbérleti díjakat követelnek majd az állami területeket jelenleg is bérlő, de a tényleges piaci díjaknál sokszor kevesebbet fizető társas vállalkozásoktól – értesült az agrarszektor.hu.

A piacinál drágábban

Mivel a liciteken nyertes új tulajdonosok a piaci áraknál drágábban juthatnak állami földekhez, egyes jogértelmezések szerint ez olyan jelentős változásnak minősülhet, hogy joggal tarthatnak igényt piaci bérleti díjakra is. Az ügyek bíróságokon köthetnek ki, ha az egyoldalú díjnövelést és szerződésmódosítást a bérlő cégek nem fogadják el. A várható jogviták érinthetik Simicska Lajos, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás nagyvállalkozók egyes agrárcégeit is, amelyek jelentős állami területeket bérelnek. A cégek a földliciteken nem indulhatnak, mivel jogi személyek nem vehetnek termőföldeket, hanem azokat jelenleg csak magyar földműves magánszemélyek szerezhetik meg. Ők viszont az árveréseken megvásárolt állami földeket addig nem vehetik birtokba, amíg az azokra korábban kötött, hatályos haszonbérleti szerződések le nem járnak.

Volt állami gazdaságok

A társas agrárvállalkozások közül ma a legnagyobb állami területeket a volt állami gazdaságok privatizációja után létrejött agrárcégek bérlik, amelyek tulajdonosai az értékesítéskor hosszú távú haszonbérbe kapták a gazdaságokhoz tartozó állami földeket. Az első Orbán-kormány 2001-ben tizenkét állami gazdaságot adott el 50 éves földbérleti idővel, a Medgyessy-kormány pedig 2003-ban - 20 éves bérleti időtartammal - kilencet. Ebből következik, hogy a korábban kötött, ma hatályos haszonbérleti szerződésekből még több év, egyes vállalatoknál több évtized van hátra, így amennyiben e területeket elárverezik, a szerződések lejártáig a mostani földárveréseken nyertes magánszemély földművesek azokat nem vehetik birtokba.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában