Helyi közélet

2015.09.26. 16:05

Ott segítenek, ahol tudnak - A Migration Aid munkája belülről

Budapest, Debrecen - A Migration Aid beszámolt eddigi tevékenységéről, és a déli határ menti segélyközpontok létrehozását tervezi.

Budapest, Debrecen - A Migration Aid beszámolt eddigi tevékenységéről, és a déli határ menti segélyközpontok létrehozását tervezi.

Míg júniusban „csak” 19 ezer 546 határsértőt fogtak el Magyarországon, addig ez a szám júliusra megduplázódott, szeptemberben (23-áig) pedig már közel négyszerese, 74 ezer 628 volt – derült ki a Migration Aid önkéntes szervezet szerdai beszámolójából. A migránsokat segítő csoport pontos kimutatást adott ki arról, hogy a civil adományokból mik és milyen mennyiségben jutottak el a főként szír, afgán és iraki menekültekhez, akiket nem csak Budapesten, de Debrecenben, Cegléden, Bicskén, Szolnokon és Győrben is vártak a Migration Aid emberei. (Szegeden egy másik szervezet, a MigSzol vett részt a menekültek megsegítésében.)

70 ezer önkéntes óra

A csúcsidőszakban (július-augusztus) csak Budapesten több mint 110 ezer migránst láttak el. A legnagyobb forgalom a Keleti pályaudvarnál volt, júliusban napi átlag 800 embert, augusztusban viszont már napi 2000 menekültet is segítettek a csoport tagjai. A Nyugati és a Déli pályaudvar már kevésbé volt terhelt, de ott is elkelt a tolmácsolás, a víz, az étel és nem utolsósorban az orvosi ellátás. Az önkéntes orvosok nem kevesebb mint háromezer órát dolgoztak.

Tavasszal újabb „áradat”?

Debrecenben június 28-án kezdte meg tevékenységét a Migration Aid a Nagyállomás előtti területen. Mint a helyi csoport vezetőjétől, Vékony Szilviától megtudtuk, 15–20 fős törzsgárda (augusztustól önkéntes egyetemistákkal kiegészülve, mintegy 50 ember) várta a naponta akár ezernél is több migránst, hogy útba igazítsák, vízzel, élelemmel lássák el őket. Mint az augusztus 31-ével bezáródóan összeírt adatokból kiderült, a debreceni csoport működése alatt közel 50 ezer forint értékben vett DKV-jegyeket, 29 ezer darab péksüteményt, 20 ezer palack félliteres vizet, közel egy tonna gyümölcsöt (főleg almát, ritkábban banánt), több ezer doboz gyümölcslevet, kekszet osztott szét a civil adományoknak köszönhetően. A helyi csoport munkájában egyébként nem csak debreceniek, de ebesi, nyíregyházi, derecskei és berettyóújfalui önkéntes(ek) is részt vett(ek).

– Sok külföldi, végzős orvosi egyetemista is segített. Önkénteseink közt pedig nem csak angolul, de pástuul, bangladesiül, urduul, farsziul és arabul beszélő is volt – mondta Vékony Szilvia, akitől azt is megtudtuk, a szerb határ lezárása óta már nem járnak a Nagyállomásra, hisz nincs kit várni. – Az a 4–5 millió ember, akik ott maradtak a tűzfészek közelében arra várva, hogy jobb lesz a helyzet, tavasszal valószínűleg tömegesen útra kelnek. Ennek fényében „úgymond” várjuk a következő hullámot – tette hozzá a Migration Aid debreceni csoportvezetője. Elmondta, addig is a déli határra továbbítják a kapott adományokat.

Nincs megállás

Nem állt meg ugyanis az élet a Migration Aidnél a szerb határ lezárásával. Most épp a déli és a nyugati határ mentén tervezik új krízisközpontok felállítását, hogy segíthessenek annak a napi 5–8 ezer hazánkon áthaladó embernek, akik hónapok óta úton vannak. A tervek szerint Beremend közelében lesz az első, majd Nagykanizsán és Hegyeshalmon két újabb ellátóhely, melyhez továbbra is várják az önkénteseket és az adományokat.

- Sz. Fabók Ágnes -


Számokban

  • 140 ezer palack fél­literes víz.
  • 90 ezer darab müzliszelet.
  • 73 ezer darab tisztálkodószer (fogkefe, fogkrém, szappan).
  • 49 ezer darab szendvics.
  • 44 ezer darab alma, banán.
  • Több ezer pár cipő, pléd, hálózsák, törölköző stb.
  • Forrás: Migration Aid (országos adatok)


    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában