Helyi közélet

2015.09.30. 11:39

Ismét lesznek gyümölcsfák a böszörményi szőlőskertekben

Hajdúböszörmény - Folytatódik a csatornázás, elfogadták a kiegészítő ütemek kivitelezésének rendjét.

Hajdúböszörmény - Folytatódik a csatornázás, elfogadták a kiegészítő ütemek kivitelezésének rendjét.A közvilágítás korszerűsítésének megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárást eredményesnek nyilvánították, és a Hajdúböszörmény 2015 Konzorcium ajánlatát fogadta el a képviselő-testület nemrégiben megtartott ülésén.

Ezt követően a városatyák hozzájárulásukat adták, hogy az önkormányzat a város területén parlagfűirtásra együttműködési megállapodást kössön a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja egyesülettel. A zöldszervezet ez év tavaszán 4,1 millió forintot nyert a földművelésügyi minisztérium parlagfű elleni védekezést szolgáló pályázaton. A pénzből gépeket és eszközöket vásároltak. A következő öt évben ezekkel végeznék a mentesítést, évente minimum 5 hektár parlagfüves területen. Ehhez a munkához a civil szervezet az önkormányzattól azt kéri, hogy a megvásárolt eszközök működtetésével kapcsolatos minden költséget vállaljon magára. A gépek, eszközök tárolásában kér továbbá segítséget.

Gyümölcsöst szeretnének

A következő határozati javaslat alapján elfogadták, hogy részt kívánnak venni a földművelésügyi miniszter rendelete által kiírt idei tanyafejlesztési programban. Ez 12,6 millió forint értékben helyi jelentőségű önkormányzati gyümölcsös létrehozását jelenti a szőlőskertekben. Összesen 750 őshonos, tájfajta facsemete (alma, körte, meggy) telepítése történne meg a Nagy Bocskai-szőlőskertben, valamint a Zrínyi-szőlőskertben található önkormányzati tulajdonú ingatlanokon. A területeket körbekerítik, továbbá beszerzik a gyümölcstermesztéshez szükséges eszközöket és megépítenek egy körülbelül 30 négyzetméteres gyümölcstárolót is. A megtermelt gyümölcsöt a közétkeztetésben használják fel.

A képviselők elfogadták a kiegészítő szennyvízberuházásban Bodaszőlőn és Hajdúböszörmény belterületén megépülő csatornahálózat ütemezését, kivitelezését. Az új elképzelés szerint az önkormányzat a 2015. évi költségvetése fejlesztési tartalékának a terhére kezdi meg a kivitelezést, valamint a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt-vel kötött bérleti- üzemeltetési szerződés alapján, bérleti díj címén fennálló, már lejárt önkormányzati követelés terhére. A beruházás értéke közel 100 millió forint.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában