Helyi közélet

2015.06.12. 09:43

„Bunkósbottal tárgyalnak”​

Debrecen, New York - Pákh Imrét nem érte váratlanul a kormány döntése.

Debrecen, New York - Pákh Imrét nem érte váratlanul a kormány döntése.

– Talán furcsán hangzik, de én pozitívumot is látok a kormány mostani lépésében – reagált Pákh Imre a Hajdú-bihari Naplónak a hírre, miszerint a Miniszterelnökség kezdeményezte, a Forster Központ pedig elindította a Golgota védetté nyilvánítását, így a tulajdonosa nem viheti ki az alkotást az országból (még a Dériből is csak bejelentés után), az államnak pedig elővásárlási joga van a Munkácsy-festményre.

– Nem volt váratlan ez a lépés, korábban már megfenyegettek ezzel, még mielőtt elkezdtem volna a tárgyalásokat az MNB-vel. Pozitívumként viszont azért tudom értékelni, mert legalább látom, hogy komolyan foglalkoznak a Golgota sorsával – magyarázta kijelentését a New Yorkban élő műgyűjtő telefonon.

Nem kell az Ásító inas…

Pákh Imre lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, bunkósbottal próbálják kiverni belőle a képet, mivel nem akarja azt elkótyavetyélni. – Kíváncsi vagyok, mit fognak szólni az emberek, amikor bemennek a Déri Múzeumba, megállnak a Golgota előtt és eszükbe jut, az alkotást erőszakkal vették el a tulajdonosától, kvázi lopott? – vetette fel, s arról tájékoztatott, ha nem sikerül közös megegyezésre jutni, az ügyvédeire bízza az ügyet.



– Igyekszem rugalmasan kezelni ezt a helyzetet, ezért is ajánlottam legutóbb az MNB alelnökének a 9 millió dollárért egy „csomagot”. Ez azt jelenti, hogy 12 éves tartós letétbe helyezem 52 alkotásból álló Munkácsy-gyűjteményemet, benne például az Ásító inassal, s ráadásul ezekre az alkotásokra elővásárlási jogot is biztosítok az MNB-nek vagy más állami intézménynek. Elutasító választ kaptam, mondván az MNB-nek csak a Golgota kell, 6 millió dollárért – mondta Pákh Imre, elárulva: az ötlet a gyűjtemény letétbe adásáról nem az övé, hanem a tárgyalások egy korábbi szakaszában részt vevő Baán Lászlóé.

Az orosz vevő még nem tudja

Mik a tervei ezután a Golgotával? – kérdeztük. – Azért akartam június 25-én elszállíttatni, mert itt senkit sem érdekelt annyira, hogy megfizessék. Zürichbe vitettem volna, mert van egy vevőm, akiről már beszéltem. Egyelőre azonban nem tájékoztattam a fejleményekről, mivel még hivatalosan engem sem tájékoztattak. Nem fogom azonban dafke, csak azért is levenni a képet a falról. Nem akarok senkit sem büntetni, hiszen épp az ellenkező volt eddig is a célom. Tizenkét éve díjmentesen tartom a Dériben a festményt, hogy minél többen láthassák, míg a Hamilton évi 50 ezer dollárt kapott érte… Nem értem miért az az egyetlen megoldás, hogy én bukjak ezen az eladáson? Gerhardt Ferenc viccesen azt mondta, ha veszteségel adom el, nincs adókötelezettségem… Komolyra fordítva, erőszakból tárgyalnak, hinnem kellene egy olyan értékbecslésben, amit nem is láttam, s aminek a függetlenségéről nem vagyok meggyőződve. Én nem seftből vásároltam a Munkácsy-képeket, még soha egyet sem adtam el. Most azt gondolják, sarokba szorítottak és odaadom a képet... De ez egyáltalán nem biztos – jelentette ki Pákh Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában