Helyi közélet

2015.06.09. 10:12

A „szakmák olimpiáján” debreceniek indulhatnak

Debrecen - A világ 44 ország legjobbjaival küzd Balázs Dávid és Zilahi Krisztián.

Debrecen - A világ 44 ország legjobbjaival küzd Balázs Dávid és Zilahi Krisztián.

A mechatronika kategóriában két debreceni fiatalból álló csapat képviselik hazánkat a „szakmák olimpiájának” is nevezett World­Skills világversenyen.

A Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskolában automatikai technikus szakon tavaly végzett Balázs Dávid és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának mechatronikai mérnök MSc hallgatója Zilahi Krisztián, a több fordulós válogatóversenyeket követően bizonyultak a legjobbnak, akik ennek köszönhetően augusztusban a brazíliai Sao Paulóban 44 ország csapatával mérettetik meg magukat augusztus 11–16. között.

De mi az a mechatronika? – Lényegében három szakterület: a gépészet, az elektromosság és az informatika ötvözése. Olyan gépeket hozunk létre, melyek elektro­mos vezérléssel vagy szabályozással rendelkeznek és számítógép felügyeli a működésüket, ilyenek például a gyártósorok – magyarázta Zilahi Krisztián, aki hozzátette: a mechatronika szépsége és egyben nehézsége is, hogy sokrétű szakmai tudást igényel.

Megszállottak

WorldSkills válogató verseny több mint egy éve kezdődött, ahol mindenkinek egyéniben kellett megmérettetnie magát, így lényegében Dávid és Krisztián is ellenfélként ismerték meg egymást. Ezt követően többfordulós selejtezőt tartottak, ahol a legjobb hatnak párokat kellett alkotniuk. – Egy kérdőívet kellett kitöltenünk, hogy kivel szeretnénk együtt dolgozni, s mivel mindketten debreceniek vagyunk, együtt utaztunk fel a selejtezőkre, jobban megismertük egymást, így sejtettük, hogy egy csapatban fogunk küzdeni a World­Skillsbe jutásért – mondta Krisztián.

A fiúk szerint sikerüket annak köszönhetik, hogy képesek csapatban dolgozni, illetve mindketten megszállottan szeretik a szakmát. Jelenleg egy 8 hetes intenzív felkészítésen vesznek részt: heti öt alkalommal, akár éjszaka is gyakorolnak, hogy minél jobb eredményt érjenek el a világversenyen. – A felkészülésben egy szakmai stáb segít, ami olyan tagokból áll, akik már részt vettek a WorldSkills-en, így a versennyel kapcsolatos tapasztalataikat is megosztják velünk – jegyezte meg Balázs Dávid. A feladatok során Krisztián általában programoz, míg Dávid a gépek összeszerelését, finom hangolását végzi, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindhárom területet kiválóan kell tudniuk. – A segítőink mesélték, hogy a versenyen előfordult olyan, hogy leblokkolt a programozó, s helyet kellett cserélnie a csapattársával – mondta Krisztián.

Célok, tervek

A fiatalok a Szakmák Olimpiáján az első tíz között szeretnének végezni. – Egyre több munkáltató ismeri ezt a versenyt, mely egy későbbi munkavállalásnál előnyt jelenthet – közölte Krisztián, aki még nem döntötte el, hogy a mester képzés befejeztével Phd képzésre jelentkezik, vagy az iparban helyezkedik el. Dávid pedig – aki jelenleg a szakmájában dolgozik– mindenképp szeretne majd az egyetemen a mechatronika szakot elvégezni.

HBN–PÁTZ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában