Helyi közélet

2015.05.22. 12:46

Lajstromba vették a kisváros helyi értékeit

Létavértes - Országos értéktárba is került be a határ menti kisváros kincseiből.

Létavértes - Országos értéktárba is került be a határ menti kisváros kincseiből.A Létavértesi Önkormányzat Értéktár Bizottságának felterjesztése alapján először a települési, majd a megyei, most pedig az országos értéktárba is bekerült Irinyi János munkássága és találmánya, a zajtalanul és robbanásmentesen gyulladó gyufa.

A települési értéktár bizottság további értékek felvételéről is döntött legutóbbi ülésén. Így az ipari és műszaki megoldások kategóriába a vízi vágóhíd, a természeti környezet kategóriába a vértesi református egyház udvarán álló japán akác, az egyhajú virág, valamint az Irinyi Arborétum 1200-féle növényi fajjal. Az épített környezet kategóriában a vértesi református szeretetház épület­együttese, a kulturális örökség kategóriában a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, a létai görög katolikus egyház ikonosztázionja, a sport kategóriában az Irinyi teljesítménytúra.

A helyi értéktárba felvett értékek közül a bizottság megyei értéktárba való felvételre küldi tovább a vízi vágóhidat, a református szeretetház épületegyüttesét, a japán akácot és az egyhajú nyárvirágot, valamint a Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményt és az Irinyi Arborétumot.

Országos értéktárba való felvételre javasolja a Vízi Vágóhidat – tájékoztatta a Naplót Vályiné Pápai Viola, a települési értéktár bizottság elnöke.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában