Helyi közélet

2015.05.05. 09:03

Elő a naptejjel!

Debrecen - Évente kétezer új melanomás esetet diagnosztizálnak hazánkban. Bőrünk védelme érdekében tavasszal is kerüljük el a napégést.

Debrecen - Évente kétezer új melanomás esetet diagnosztizálnak hazánkban. Bőrünk védelme érdekében tavasszal is kerüljük el a napégést.

Világszerte növekszik az új melanomás megbetegedések száma, hazánkban évente kétezer új megbetegedést regisztrálnak főként az 50-60 éves korosztályban, ám egyre több fiatal is megbetegszik. Nőknél főként az alsó végtagon, férfiaknál a törzsön észlelhető az elváltozás.

- A bőr színét elsődlegesen meghatározó festékanyagot, a melanint a bőr melanocitái termelik. A melanocitákból kiinduló jóindulatú bőrdaganat a festéksejtes anyajegy, míg a rosszindulatú bőrdaganat a malignus melanoma. A betegség anyajegyből is kifejlődhet, de gyakrabban közvetlenül a melanocitákból indul ki. Legtöbbször a bőrön jelenik meg, ám a testünk más részein előforduló festéksejtekből is kialakulhat, például a szemben, központi idegrendszerben, nyálkahártyákon – ismerteti Emri Gabriella, a Debrecen Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa.

A doktornő szerint a bőr festéksejtjeiben a daganat kialakulásához vezető génmutációk keletkezésében fontos szerepet játszik a napfény ultraibolya (UV) sugárzása és az egyén fokozott genetikai érzékenysége is. Nagyobb a genetikai hajlam a fehér bőrű, könnyen leégő, sok anyajeggyel rendelkező embereknél, ahol a családban is fordult már elő melanoma vagy egyéb bőrdaganat. Nekik rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat javasolt, és a helyes fényvédelmi szokások kialakításában is érdemes kikérniük a szakemberek véleményét.



- Mivel a melanoma kialakulhat anyajegy nélkül, illetve napfénytől takart bőrfelületen is, mindenkinek tanácsolom, hogy időről időre nézze meg a saját bőrét, és ha újonnan kialakult, növekvő, szabálytalan formájú, többszínű (világos- és sötétbarna, fekete, vörös, fehér, kék, szürke kombinációi), a meglévő anyajegyeitől eltérő bőrelváltozást észlel, akkor forduljon orvoshoz – figyelmeztet a szakember.

Korai stádiumban a melanoma sebészi eltávolításával megelőzhető a daganat terjedése, ám a szövettani vizsgálat tükrében immunterápia vagy komplex onkoterápia is szükségessé válhat.

Mint minden betegség esetében, a melanománál is a legfontosabb a megelőzés. Az egészségtudatos szemlélet jegyében a leglényegesebb a napégés elkerülése, igaz ez az első tavaszi napsugarak esetében is. Emri Gabriella hozzáteszi: a fényvédő krémek használatának is vannak szabályai, miszerint a fényvédő faktort a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani. Használjunk legalább 15-ös fényvédő faktorszámú készítményt, amivel a napfényhatás előtt fél órával kenjük be a bőrt, ha pedig hosszabb időt töltünk a szabadban, ezt többször ismételjük. Önmagában azonban ez sem elegendő, ruhával, kalappal is védekeznünk kell az ultraibolya sugárzás ellen, viseljünk UV-védelemmel ellátott napszemüveget, és tartózkodjunk árnyékban.

A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésére idén a melanoma nap alkalmából a rendőrségen végeznek bőrgyógyászati anyajegy tanácsadást a Debreceni Egyetem Klinika Központ szakemberei május 4-6. között.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában