Helyi közélet

2015.05.14. 11:49

Az ország legjobb kőművese

Debrecen - Százkilencvenhat szakmunkástanuló közül lett az első.

Debrecen - Százkilencvenhat szakmunkástanuló közül lett az első.

Posta Zsolt, a Povolny Ferenc Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola tanulója bizonyult a legjobb kőművesnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által április 27–29-e között Budapesten megrendezett „VIII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezésű országos döntőn.

A végzős diák a pályaválasztás küszöbén az állatgondozás és a kőműves szakma között hezitált, de mivel édesapja és több rokona is az építőiparban dolgozik, látta a mesterség szépségét; ezért döntött az utóbbi mellett. – A kőműves szakma szerkezet építéssel foglalkozik, tehát nagyon látványos munka, illetve mivel igazán jó szakember kevés van, biztos jövedelemforrást is jelent – indokolta választását Posta Zsolt. Hozzátette, a kőműves szakmának persze vannak nehézségei, hiszen amellett, hogy fizikailag rendkívül megterhelő feladat, nyáron a plusz 35 Celsius-fokban, télen a mínusz fokokban is dolgozni kell.

Céltudatosan készült

A három fordulós versenyen összesen 196 diák indult, melynek döntőjében – köztük Zsolt – 5 tanuló mérte össze gyakorlati és elméleti tudását.

– Tizedikes kora óta tudatosan készültünk Zsolttal a versenyre. Iskolán kívül, a szabadidejét szánta rá, hogy minél nagyobb elméleti ismeretre tegyen szert, amit a megmérettetés előtt egy hét intenzív – akár napi nyolcórás – tanulással zártunk – emlékezett vissza Markovics Szandra építészmérnök tanárnő. – A gyakorlati feladatokra is céltudatosan készültünk Olasz Imre tanár úrra; azokkal az anyagokkal és technológiával dolgoztunk, amivel a versenyen is kellett, illetve szem előtt tartottuk, hogy minél egyszerűbben, de pontosabban végezzük el feladatokat – fűzte hozzá a povolnys diák.



A verseny elméleti része többek között egy műszaki rajz elkészítéséből, alaprajz­olvasásból- és értelmezésből, valamint anyagszükséglet-számításból állt, míg a gyakorlati feladat során Zsoltnak egy falazatot kellett elkészíteni 30 centiméter vastagságú téglából, amit hátulról vakolt, előröl pedig 10 centiméteres kőzetgyapottal szigetelt.

A kitartó munka meghozta Zsolt számára a sikert, hiszen a zsűri őt választotta a legjobbnak, így felállhatott a dobogó legfelső fokára.

– Az első helyezésnek köszönhetően nem kell vizsgáznom az iskolában, automatikusan kitűnővel végzek, illetve az eredmény hatására a szakmán belül is jobban elismernek; már most kaptam állásajánlatot – mondta Zsolt.

A fiatal jövőre szeretne kijutni a szakmai világbajnokságára (melyről idén mindössze öt ponttal maradt le), hosszú távú célja pedig egy saját vállalkozás, ugyanakkor az oktatáson is gondolkodik.

HBN–PÁTZ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában