Helyi közélet

2015.05.18. 13:29

A mobil adathasználat csapdái – elkerülhető tévedések idei nyaralásunkon

A mobil adatmennyiség olyasmi, amivel kapcsolatban az ember igen könnyen telhetetlenné válhat.

A mobil adatmennyiség olyasmi, amivel kapcsolatban az ember igen könnyen telhetetlenné válhat. Sajnos csak néhányunknak adatott meg az ilyen jellegű adatforgalom korlátlan használata, a lekorlátozás, illetve a határok kibővítéséért fizetett díjak pedig nem igazán tartoznak a felhasználók kedvenc fogalmai közé. Ugyanakkor az élelmesebbeknek egész trükkarzenál áll rendelkezésükre a felhasznált adatmennyiség csökkentésére. Külön-külön ezek túl sokat nem nagyon érnek, de módszerenként jónéhány megabájtot könnyen lefaraghatunk és mint tudjuk: sok kicsi mindig sokra megy. Hovatovább, a még jobb eredményért a módszerek ízlés szerint kombinálhatóak. A szolgáltatók a legújabb trendek alapján egyre inkább az adatforgalmi mennyiség alapon szintezett számlázást preferálják, ez pedig igen káros lehet a pénztárcánkra (egyes csomagokban 1 GB adatért akár többezer Ft-ot is fizethetünk) . Az alább taglalt forgalom-megtakarítási módszerekben az a legjobb, hogy bevetésükhöz nincs szükség szakértői tudásra.

 

Wi-Fi only, please

A legfontosabb (nevezhetjük nulladik megoldásnak is) tipp a következő: alkalmazásokat, játékokat, zenéket, podcasteket kizárólag Wi-Fi kapcsolatontöltsünk le! Nem beszélve az olyan, hazánkban népszerű multimédiás alkalmazásokról, mint pl. a MinDigTV. Míg az alkalmazások mérete általában elhanyagolható, sok olyan létezik, amelyik akár 1 GB vagy több tárhelyet is megkövetel magának.

 

Forrás: networkworld.co

 

Streamelt tartalmak fogyasztása

Pandora, Hulu, Netflix és persze a közönségkedvenc YouTube. Egytől-egyig remek, de sávszélesség-zabáló szolgáltatások, továbbá a videók nem igazán nyújtanak briliáns minőséget egy 3G kapcsolaton, így jobban járunk az otthoni szélessávval.  A fentiek egyre inkább jelen vannak a mobil online tartalmak területén, a Hulu például anno egyszerre  6 féle Androidos okostelefonra is megjelentette saját alkalmazását. A képeket intenzíven használó alkalmazások, mint pl. a Photosynth vagy Flickr, utazás közbeni használata szintén kerülendő: egy mai átlagos mobiltelefonnal készített fénykép mérete 4-500 kilobájt is lehet, tehát már 2-3 ilyen kép megtekintésével is búcsút inthetünk egy megabájtnyi forgalmunknak. Bár a szolgáltatások üzemeltetői olykor igyekeznek segíteni az adatforgalom mérséklésében -egyes appok esetén pl. beállítható a videó stream minősége-, ez önmagában kevés és akkor még nem is beszéltünk a tabletek megnövekedett igényeiről, ahol a nagyobb képernyő egyben nagyobb adatmennyiséget is jelent. A Netflix ráadásul hamarosan Magyarországra is megérkezik, érdemes előre vigyáznunk azokra a kósza megabájtokra.

 

E-mail fiókok beállítása manuális letöltéshez

Minden nagyobb e-mail szolgáltató támogatja a kézi letöltés használatát, ezt nagyon érdemes beállítani, majd a levéltartalmakat egy elérhető szélessávú kapcsolaton csoportosan letölteni. Ugyanakkor megeshet, hogy rendszeresen nagy mennyiségű levelet kapunk, melyek letöltése nem várhat: ilyenkor ellenőrízzük, hogy mobiltelefonunk böngészője támogatja-e a képek/csatolmányok kihagyását a letöltésnél. Számos modern böngésző alapból tudja ezt a funkciót, mely egyik leghasznosabb fegyverünk az égbe elszökő megabájtok ellen.

 

Automatikus frissítések letiltása

Kiváltképp figyelmet érdemel, mivel egyes alkalmazásoknak szokásuk -mindenféle előzetes értesítés nélkül- több száz megabájtot felemésztő frissítési csomagok letöltése. Tiltsuk le a frissítéseket és csakis otthoni hálózaton vagy megbízható Wi-Fi csatlakozás esetén engedélyezzük azokat újra!

Forrás: Flickr

 

Push értesítések kikapcsolása

Ha nincs okvetlenül szükségünk ezekre, komoly adatmegtakarítást érhetünk el a letiltásuk révén. Emellett számos alkalmazás támogatja az általuk forgalmazott háttérbeli adatok szabályozását, ezzel lehetőség szerint minden esetben éljünk!

 

Alternatív webböngésző használata

Az újabb okostelefonok esetében már a gyári böngészőnél is beállítható a felugró ablakok blokkolása, illetve a képek betöltésének teljes letiltására is lehetőségünk van. Az iOS operációs rendszer Safari böngészője pl. nem támogatja ezeket, így érdemes körülnézni alternatív megoldás után, ezek egyaránt beállíthatóak minimális adatforgalomra. Másik lehetőség az offline weblapok használata, amivel (lehetőleg Wi-Fi-n) előre letölthetünk teljes weblapokat későbbi megtekintésre.

 

Kisebb forgalmi igényű játékalkalmazások használata

Forrás: tescotechsupport.com

Az online játékok manapság népszerűségük csúcsán állnak, ez nem vitás, okostelefonokra rengeteg elérhető cím létezik. Ugyanakkor az ilyen különleges játékélménynek gyakran magas ára van, elég csak belegondolni abba, ha kedvenc játékunk elkezd új karakter skin-eket vagy pályákat letölteni egy-egy játszmához. Ez kivétel nélkül erősen befolyásolni fogja a felhasznált adat mennyiségét. A mobil alkalmazások akár havi 8GB-os forgalmat is generálhatnak. A hagyományos online játékok helyett érdemes olyan mobil játékokat használni, amelyek lehetővé teszik az adathasználat testreszabását, így alacsony adatforgalmat bonyolítanak le. Egy jó példa ilyenre a PokerStars alkalmazása, ahol a választott játéktípusokkal és külön beállításokkal az adatforgalmi limit kordában tartható. Így nem kell amiatt aggódni, hogy túllépjük azt, sőt, a mobilkészülék akkumulátora is meg fogja köszönni az előrelátást. A 3G helyett ajánlott Wi-Fi kapcsolatot használni a játékhoz, mivel az megbízhatóbb és nem utolsó sorban, gyorsabb is.

 

Helymeghatározási szolgáltatások kikapcsolása

Erre külön felhívjuk a figyelmet, mert nagyon sokan rendre elfelejtkeznek róla (és a havi mobilszámlájuk igencsak megérezheti később a dolgot). Tulajdonképpen két ágról beszélünk: a navigációs programokról és az összes többiről, mely úgymond úri passzióból használja a beépített GPS-t, különösebb nyomós indok nélkül. Az előbbieknél evidens a használat szükségessége, hiszen egyébként nem könnyen valósítanák meg a valós idejű útvonaltervezéseket vezetés közben. Ezek az alkalmazások leggyakrabban A-GPS-t (Assisted GPS) vagy valami olyan hasonló funkciót alkalmaznak, amely a beépített navigációs rendszert online lekért földrajzi/forgalmi adatokkal látja el. A második kategória alkalmazásai viszont szimplán csak az aktuális tartózkodási helyünkre kíváncsiak és a vele kapcsolatos információt ritkán használják fel értelmes célokra. Amennyiben pl. egy játék ilyen kérdést tesz fel, ne engedélyezzük és a többinél is tiltsuk le a háttérben futó helymeghatározásra vonatkozó engedélyeket.

 

Felhő alapú szolgáltatások – csak óvatosan

Újabban igen divatos a cloud computing,  azaz az adatok „felhőben” tárolása. A kezdetben kizárólag adattárolásra használt megoldást mostanra olyan (zene)szolgáltatók alkalmazzák, mint a kevésbé ismert Subsonic, vagy Amazon Cloud Player és az iCloud. Legtöbbjük esetén ingyenes próbaidőszak is elérhető, azonban az adatforgalmi díjat ilyenkor is a felhasználó fizeti. Ezek esetében pedig könnyedén elkanászodhatunk a tudattól, miszerint bárhonnan biztonságosan elérhetjük a felhőben tárolt adatainkat vagy lejátszhatjuk onnan kedvenc zenéinket, egyenes arányban dobva meg ezzel az adatmennyiség-használatot.

 

 Forrás: appian.com

 

Mobilbarát oldalak

A mobilos felhasználásra optimalizált oldalak nem örvendenek túlzottan nagy népszerűségnek és ennek oka van, de létezésüknek úgyszintén. Az animált reklámok vagy felesleges/nagyméretű képek esetükben hiányoznak, így használatuk jóval kevesebb sávszélességet igényel. Negatívum ugyanakkor, hogy egyes lényeges tartalmak (pl. Flash alapú belépési oldal) ezeknél  egyáltalán nem vagy csak komoly kompromisszumokkal bírhatóak működésre.

 

Mobiladatok kikapcsolása

Ez a módszer evidensnek tűnhet, de nagyon sokan átsiklanak felette. Jelen esetben nem a Repülőgép módról beszélünk, ami minden hálózati kapcsolatot letilt. A mobil adatforgalmazás ideiglenes kikapcsolása után hívások és szöveges üzenetek ugyanúgy fogadhatóak, mint előtte, de egyetlen túlbuzgó alkalmazás sem tud titokban online kapcsolatot létesíteni. Természetesen ilyenkor maga a felhasználó se tudja figyelmetlenségből fakadóan meghaladni az adatforgalmi korlátot.

 

Zárszóként elmondható, hogy mobil online életforma ma már nem csak a leggazdagabb rétegek kiváltsága. A lehetőségek tárháza kellőképpen széles, így immáron csak rajtunk a sor, hogy megtaláljuk az igényeinknek/pénztárcánknak egyaránt kedvező kombinációt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában