Helyi közélet

2015.04.09. 10:57

Szignójukban ott a jellemük

Debrecen - Egyedülálló, ismert közéleti személyiségek aláírását bemutató tárlat nyílt szerdán.

Debrecen - Egyedülálló, ismert közéleti személyiségek aláírását bemutató tárlat nyílt szerdán.

Dr. Márián Zoltán, a debreceni nyomozóügyészség nyugalmazott vezetője a ’60-as évek eleje óta levelez a világ vezetőivel, uralkodókkal, állam- és kormányfőkkel, egyházi vezetőkkel. Mára mintegy kétezer eredeti aláírást tartalmaz páratlan gyűjteménye a világ valamennyi államának vezetőitől – politikai és ideológiai hovatartozástól függetlenül. „Azokra a kézjegyekre vagyok a legbüszkébb, amelyekhez a legnehezebb volt hozzájutni, például az Etióp császár vagy Diana hercegnő aláírására” – mondta a tárlat berendezése közben a gyűjtő.

A kiállítás megnyitóján Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, ezek az aláírások személyiségrajzok is egyben. „Fiatalon szinte mindenki gyűjtötte az autogramokat, de sokunkból ez a szenvedély az évek múlásával kiveszett. Márián Zoltán viszont nem hagyta abba, s különleges anyagot tudhat magáénak” - fogalmazott a politikus.



Írás=jellem

A kiállítást Szűrös Mátyás, hazánk egykori ideiglenes köztársasági elnöke nyitotta meg. Elmondta, tíz évvel ezelőtt az Aranybikában volt Márián első hasonló rendezvénye. „Egyedülálló kollekció az, amit Márián Zoltán birtokol, ekkora gyűjtemény talán Európában sincsen” – fogalmazott Szűrös Mátyás. Goet­hét idézve megállapította, az írás utánozhatatlanul magán viseli az egyén jellemét. Nem meglepő, hogy a megnyitót követően Katona Ágnes grafológus tartott előadást „Személyiségportrék a névaláírás grafológiai vizsgálatával” címmel.

A gyűjtés folytatódik

Márián Zoltán hangsúlyozta: eszébe sem jut a szinte felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselő összeállítástól megválni: – Van két lányom, akik reményeim szerint tovább gondozzák a szenvedélyem eredményét – felelte a Napló érdeklődésére. A nyolcszáz politikus, közéleti személyiség szignóját tartalmazó kiállítás április 19-ig tekinthető meg a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában