Helyi közélet

2015.04.30. 14:14

Mézet mindenkinek! Ma van a méhek napja!

Eme ünnep alkalmából 9 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a félelmetes kis zümmögőkről.

Eme ünnep alkalmából 9 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a félelmetes kis zümmögőkről. 1. Van előnye annak, ha megcsíp. A méreg egy melittin nevű anyagot is tartalmaz, ami sok esetben véd a HIV fertőzés ellen.

2. Sokkal keményebben dolgoznak, mint az emberek. Hűvösebb időben 9 hónapig élhetnek, de nyáron csak nagyon kevés éli meg a 6 hetes kort. Gyakorlatilag halálra dolgozzák magukat.

3. A agyuk legyőzi az időt. Egy idő után a méhek agya nem öregszik tovább, sőt elkezd visszafiatalodni.

4. Fel tudják ismerni az emberi arcokat. Azt mi sem értjük pontosan, erre hogyan jöttek rá, de állítólag így van.

5. Van személyiségük. Nem csak a munkamegosztás alapján különböznek, hanem vannak olyan méhek, amik jobban kedvelik az izgalmakat, míg mások visszahúzódóak. Egy 2011-es tanulmányban még az is publikálták, hogy léteznek pesszimista méhek.

6. Úgy tájékozódnak, mint a vikingek. Többnyire a napot használják iránytűnek, de ha felhős az idő, akkor a polarizált fény igazítja őket útba.

" alt="" width="591" height="267" />

7. Képesek matematikai feladatok megoldására. Tegyük fel, hogy hétvége van, 6 boltba kell elmenni, 6 különböző helyre. Melyik a legrövidebb út, hogy végigjárja mind a hat állomást? Egy ilyen feladattal egy méh lazán megbirkózik.

8. Segítettek elkapni sorozatgyilkosokat (mivel ők ugyanúgy viselkednek, mint a méhek). A sorozatgyilkosok a lakóhelyük közelében követik el a bűncselekményt, de elég távol ahhoz, hogy a szomszédok ne fogjanak gyanút. Hasonlóan, a méhek is a kas közelében gyűjtenek, de elég távol mennek, hogy a ragadozók ne találhassák meg az otthonukat. Ezen megfigyelés alapján a nyomozók készítettek pár algoritmust és sikeresen alkalmazták a gyakorlatban is.

9. Munkát adnak sok embernek, hiszen a nagyon finom mézet valakinek össze is kell gyűjteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában