Helyi közélet

2015.04.02. 08:34

Már az Oxyprogram is fákat ültet - Egyre több az Oxyfa

A fák természeti kincseink, nekik köszönhetjük az oxigén dús, tiszta levegőt és az élhetőbb környezetet, melyben rohanó mindennapjainkat töltjük.

Tartozunk nekik azért, amit értünk tesznek, hiszen ők is élőlények. Éppen ezért nem pusztíthatjuk őket ész nélkül… Nem véletlenül kap egyre nagyobb jelentőséget napjainkban a faültetés.

Ha fásítás mellett döntünk, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen területre és milyen fafajtát szeretnénk elültetni. Ha nincs sok időnk és energiánk a fák gondozásával foglalkozni, akkor valamilyen szívósabb fajtát válasszunk. Amennyiben emellett valamilyen különlegességre is vágyunk, akkor érdemes megismerkedni az egyre népszerűbb, mesebeli ">Oxyfával. Nem túlzás azt mondani, hogy kivételes tulajdonságokkal rendelkezik ez a növény, mely lassan klímavédelmi jelképpé válik.

Oxyfa – avagy az égig érő csodafa

Az Oxyfa olyan gyorsan nő, hogy 6 éves korára akár a 16 méteres magasságot is eléri, törzsátmérője pedig ekkor már 35 cm vastag! Szokatlan, de egyben különleges, hogy gyökérről regenerálódik, így kivágás után akár 4-5 alkalommal is újranő. Mondhatni, hogy ez már-már „természetfeletti” tulajdonsága a fának. Hatalmas méretű leveleinek köszönhetően sokkal több szén-dioxidot képes megkötni, mint egy átlagos fa, ezáltal sokkal több oxigént is termel! Ráadásul a levelei takarmányként hasznosíthatók.

Gyönyörű fürtös virágai vannak, melyekből zamatos, vaníliás méz termelhető ki. Faanyaga bútoripari felhasználás szempontjából kiváló, de ágai tüzelőanyagnak is hasznosíthatók, mivel igen magas a fűtőértéke.

Mielőtt még megijedne bárki is, hogy elszaporodnak az Oxyfák, és elveszik a teret más őshonos fáinktól, érdemes szem előtt tartani, hogy az Oxyfa magától nem szaporodik, mert csak laboratóriumi körülmények között szaporítható. Karógyökerének köszönhetően a talaj felsőbb rétegeiből táplálkozó növényektől nem veszi el a tápanyagot.

Szintén pozitív tulajdonsága az Oxyfának, hogy rovarok és bogarak nem kedvelik, inkább messziről elkerülik.

Az Oxyprogram

Az Oxyprogram egy olyan környezetvédelmi program, mely emberek ezreinek bevonásával csak 2014-ben több mint 15.000 fát ültetett el hazánkban és a környező országokban. A faültetésekhez az Oxyprogram is az Oxyfát választotta, mivel hamar felismerték az Oxyfa kiváló tulajdonságait. Ha valaki csatlakozik az Oxyprogramhoz, akkor támogat egy zöld projektet. Zöld projektnek általában azokat a projekteket nevezzük, melyek megújuló energiát termelnek (de más környezetbarát megoldások is tartozhatnak ide). A támogatásért cserébe az ember Oxyfákat kap, melyek később konkrét anyagi hasznot hoznakneki, mégpedig úgy, hogy a faanyag kitermelése után pénzben részesül. És nem 20-30 év múlva, hanem az Oxyfa gyors növekedésének köszönhetően, már a 6. évben! Pontosan ebben rejlik az Oxyprogram különlegessége. Ez a program arra mutat rá, hogy a környezetvédelemre nem kiadásként vagy ráfordításként kell tekintenünk, hanem olyasvalamiként, ami minden szempontból megéri, mert hosszú távon megtérül – anyagilag és környezeti szempontból egyaránt. Ez a szemléletmód merőben új a környezetvédelemben!

Az Oxyprogram idén is folytatódik, az új célkitűzés 2015-ben nem kevesebb mint 215.000 darab Oxyfa elültetése. Merésznek tűnhet a vállalkozás, de egy ilyen ésszerűen kidolgozott programban ez teljesen racionális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában