Helyi közélet

2015.04.23. 11:16

Csoda, hogy csak kettőt vittek

Debrecen - Antal Péter a képek eltűnése előtt többször jelezte: a Modem műkincskezelési gyakorlata „időzített bomba”.

Debrecen - Antal Péter a képek eltűnése előtt többször jelezte: a Modem műkincskezelési gyakorlata „időzített bomba”.

Döbbenetes részletek derültek ki a Modemben történtekről a megyei rendőr-főkapitányság nyomozást lezáró határozatából, melyről az Antal–Lusztig-gyűjtemény tulajdonosa beszélt a Naplónak. – Amikor kézhez kaptam, és elolvastam a határozatot, azt sem tudtam sírjak vagy nevessek – mondta dr. Antal Péter, aki szerint az abban leírtak nem mindig teljesen pontosak.

Plusz tíz nap

– Bár a határozati indoklásban a műalkotások tárgykörözésének haladéktalan elrendeléséről írnak, a valóság az, hogy a képek eltűnésének felfedezése és a rendőrségi feljelentés között eltelt tíz nap. Nekem ugyanis 2014. április 8-án jelezték, hogy nem találják Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal című és Nemes-Lampérth József Táj dombokkal című alkotásokat a Modemben, ám a feljelentést csak 2014. április 18-án tették meg, mert előbb belső vizsgálatot tartottak – idézte fel a történteket Antal Péter. Arról viszont már a rendőrségi iratban írtak, hogy a Csontváry-képet utoljára (bizonyíthatóan) 2013. július 30-án, a Nemes-Lampérthot 2013. október 21-én látta egy-egy gyűjteménykezelő. Eltűnésük csak egy véletlennek köszönhetően derült ki, bejelentkezett egy másik galéria néhány alkotás kölcsönzéséért.

Tűt a szénakazalban

– Az a belső vizsgálat semmit se ért (a rendőrség szerint is érdemi megállapítás nélkül zárult – a szerző). Anno rákérdeztem, áttekintették-e egyáltalán a műtárgyak szállításakor keletkező bizonylatokat. Kiderült, nem. Akkor mondtam, én szívesen mutatok egyet, ennyi állt rajta: 123 darab műtárgy visszaszállítása Antal Péternek. Sluss­z. Hogy milyen műtárgyak, arról egy szó se – mondta a műgyűjtő. E gyakorlatot egyébként a határozatban is megemlítik: „az inkriminált időszakban be- és kiszállított műtárgyak nem minden esetben kerültek tételesen ellen­őrzött átadásra-átvételre, gyakran csak a darabszám tekintetében történt egyeztetés az intézmény gyűjteménykezelői és a szállítók között”. Emiatt azt is vizsgálták, vajon nem kerültek-e a képek téves szállítással más galériába. Ám hiába kérdeztek ki mindenkit, a Modem külső partnereinél sem lettek meg az alkotások.



A nyomozás során azt is megállapították, a gyűjtemény tárolására kialakított helyiség az épület adottságai – teher­forgalmi bejárat, teherlift megközelíthetősége – okán egyben az intézményben bemutatott egyéb kiállításokhoz, rendezvényekhez köthető szállítások útvonalául is szolgált. „A helyiségben a műtárgyak részben elkülönítetlenül kerültek elhelyezésre, az egyéb be- és kiszállításra előkészített kiállítási anyagtól, installációs eszközöktől, tárgyaktól.”

Jöttek-mentek

Ráadásul – bár a szabályok szerint csak arra jogosult jelenléte, felügyelete mellett – elég sokan járhattak 2013. július 30-a és 2014. április 8-a között a raktárban, mert még az akkori gyakornokokat is hazugságvizsgálóval „súlyosbított” kihallgatásnak vetették alá. Eredménytelenül.

Lezárnák már az ügyet

Mindezek utána a rendőrség mégis lezárta a nyomozást, mondván, nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

– Az a furcsa, hogy az októberi nyomozást felfüggesztő határozatban még azt írták, hogy lopás történt, csak az elkövető kiléte nem volt megállapítható… akkor hogy is van ez? – tette fel a költői kérdést Antal Péter, aki bár gondolkodik rajta, hogy megpanaszolja a határozatot, de tart tőle, hogy nem lenne értelme. – Belefáradtam. Szeretnék inkább a Modem újranyitására tervezett kiállításra koncentrálni és lezárni ezt az ügyet – mondta.

Ám ez még hetekre, talán hónapokra van, hiszen az önkormányzat előbb újabb belső ellenőrzést, majd értékbecslést akar, s csak azután jöhet a kártalanítás és a valós lezárás.


Mennyi az értékük?

Nyolc évvel ezelőtt Antal Péter a Csontváry-képet 80 millió forint, míg a Nemes-Lampérth alkotást 25 millió forint euró ellenértéken adta át a városnak, mostani követelése 116 millió forint, ami a képek letétbe adása és az eltűnés közötti árfolyam-különbözetből adódik.


Magánnyomozások

A rendőrséggel párhuzamosan nemcsak az önkormányzat, de Antal Péter is nyomozott. Műgyűjtői körökben igyekezett megtalálni eltűnt képeit. Mint mondta, kétszer törtek már be hozzá és vittek el több nagy értékű alkotást, mindkétszer ő találta meg és vásárolta vissza azokat. E két, Modemből eltűnt képről azonban „köreiben” senki nem tud(ott) semmit...


Debrecen - Az önkormányzat újabb belső ellenőrzést indított és igazságügyi festményszakértőt von be az értékbecslésbe.


Debrecen - Az önkormányzat április 8-án újabb belső ellenőrzési vizsgálatot indított, s csak annak lezárulta után tesznek bármit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában