Helyi közélet

2015.02.02. 11:37

Magyar céget venne a német, ha…

Hajdú-Bihar - A magyar bérmunkás tudja, hogy csak addig kell, amíg olcsóbb, de ugyanolyan jó.

Hajdú-Bihar - A magyar bérmunkás tudja, hogy csak addig kell, amíg olcsóbb, de ugyanolyan jó.Huszonkét éve dolgozom együtt német partnerekkel. Ez a kapcsolat ma már két ottani cégre korlátozódik, de korábban volt módom öt-hat német megrendelővel is együttműködni. Tudomásul kellett vennünk, hogy nekünk a nemzetközi munkamegosztásból a bérmunka jut. De az is csak addig, amíg olcsóbbak vagyunk a németeknél, de ugyanolyan jó munkát adunk ki a kezünk közül” – osztotta meg velünk évtizedes tapasztalatait Jánosi Imre, a hajdúböszörményi Progresz Cipőipari Kft. tulajdonosa, akit a budapesti Merkel-látogatás esetleges hozadékáról kérdeztünk.

Versenyt futnak

A szakember arról is beszélt, hogy mivel nagy élőmuka-igényű iparágban kell állniuk a versenyt, mindig ott lebeg a szemeik előtt, hogy jobbnak kell lenniük, mint egy román, szlovák vagy éppen horvát bérmunkás vállalkozásnak.

– A partner számára az a döntő, hogy azt a minőségi követelményt, amit a német vevő vele szemben támaszt, Magyarországon, Romániában vagy Horvátországban állítják elő számára olcsóbban. Mi azért tudjuk fenntartani két évtizede ezt az üzleti kapcsolatot, mert a németországi bér töredékéért ugyanazt a minőséget szállítjuk nekik, amit a saját üzemeikben maguk is képesek lennének produkálni – mondta Jánosi Imre.

A vállalkozó éppen most tárgyal a német partnereivel arról, hogy (mivel ő már benne van a korban) esetleg átvennék tőle a cégét. – A Merkel-látogatásnak számunkra annyiban van jelentősége, hogy milyen üzenetet közvetít a gazdaság szereplői felé. Tőlem folyamatosan azt kérdezik a németek, hogy van-e megfelelő jogbiztonság és kiszámíthatóság nálunk ahhoz, hogy esetleg ide hozzák a pénzüket. Fontos lenne, hogy erről meggyőzze őket a politika, hiszen ha jönnek, akkor tovább foglalkoztatják a 140-150 dolgozót, sőt, néhány éven belül növelnék a kapacitást – tekintett előre a cégtulajdonos, aki ezért árgus szemekkel figyeli magyar-német csúcstalálkozó híreit.

Van jövőképük

Herdon István, a debreceni vállalkozás-fejlesztés zászlóvivőjének számító Xanga-csoport vezérigazgatója arról beszélt, hogy a német és az amerikai cégek mindenképpen a stratégiai partnereik közé tartoznak. – A Határ úti ipari parkban több német vállalkozás is működik. Ezek jelentős foglalkoztatók, hosszú távra terveznek nálunk, ezért folyamatosan fejlesztenek. Fontos, hogy van határozott jövőképük, miként az is, hogy jelentősen hozzájárulnak az export élénkítéséhez. Úgy tudjuk, elégedettek az itteni vállalkozási környezettel – összegezte a német befektetőkkel kapcsolatos tapasztalatait Herdon István.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában